ΑΘΗΝΑ
06:06
|
03.05.2024
Σε πλήρη αμφισβήτηση της πολιτικής των lockdown προχωρά o καθηγητής επιδημιολογίας, Μαρκ Γουλχάουζ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε πλήρη αμφισβήτηση της πολιτικής των lockdown προχωρά o καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και ένας εκ των καλύτερων επιδημιολόγων της Bρετανίας, Μαρκ Γουλχάουζ.

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του και αναφερόμενος σε παλαιότερη δήλωση του υπουργού Υγείας, Μάικ Γκόουβ, ότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, ο καθηγητής διευκρίνισε πως «η δήλωση του Γκόουβ απλώς δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια».

«Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν ιό που κάνει διακρίσεις. Μερικοί άνθρωποι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από αυτό από άλλους. Οι άνθρωποι άνω των 75 ετών κινδυνεύουν 10.000 φορές περισσότερο από εκείνους που είναι κάτω των 15 ετών», δηλώνει επίσης ο Γουλχάουζ, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian.

«Η αδυναμία κατανόησης των διακυμάνσεων του Covid-19 οδήγησε σε λανθασμένες απαντήσεις ως προς την αντιμετώπιση της νόσου, σφάλματα που περιελάμβαναν την επιβολή ενός μακροχρόνιου lockdown εθνικού χαρακτήρα», υποστηρίζει ακόμη ο Βρετανός επιστήμονας.

«Κάναμε σοβαρή ζημιά στα παιδιά μας και στους νεαρούς ενήλικες κλεβοντάς τους την εκπαίδευση, τις δουλειές και την κανονική τους ζωή, καθώς και τις μελλοντικές προοπτικές τους, ενώ τους άφησαν να κληρονομήσουν ένα βουνό δημοσίου χρέους που έσπασε ρεκόρ», υποστηρίζει ο Γουλχάουζ. «Όλα αυτά για να προστατεύσουν το NHS από μια ασθένεια που αποτελεί πολύ, πολύ μεγαλύτερη απειλή για τους ηλικιωμένους, τους αδύναμους και τους ανάπηρους από τους νέους και τους υγιείς» πρόσθεσε.

«Με λίγα λόγια, μας έπιασε πανικός. Αυτή ήταν μια επιδημία που φώναζε για μια στοχευμένη προσέγγιση της δημόσιας υγείας και έγινε το αντίθετο», συμπλήρωσε ο επιδημιολόγος. «Αντί ενός εθνικού lockdown, η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει υιοθετήσει μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τις επαφές ασφαλείς. Μπορείτε να δείτε από τα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου ότι οι άνθρωποι μείωναν τις επαφές τους μεταξύ τους καθώς αυξάνονταν τα κρούσματα. Αυτή η επαγρύπνηση, σε συνδυασμό με μέτρα ασφαλείας κατά της εξάπλωσης του Covid, όπως οι μάσκες και η διενέργεια διαγνωστικών τεστ, θα ήταν μέτρα αρκετά για τον έλεγχο της εξάπλωσης», τόνισε ακόμη, υπογραμμίζοντας πως τα περαιτέρω lockdown δεν είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των μελλοντικών κυμάτων του Covid-19. «Τα lockdown δεν είναι πολιτική δημόσιας υγείας. Σηματοδοτούν αποτυχία της πολιτικής για τη δημόσια υγεία», ανέφερε.

Ωστόσο, ο Γουλχάουζ καταφέρθηκε εναντίον των ακαδημαϊκών που υποστήριξαν τη Διακήρυξη του Barrington, η οποία πρότεινε να επιτραπεί η κυκλοφορία του ιού Covid-19 έως ότου μολυνθούν αρκετοί άνθρωποι ώστε να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης. «Αυτό θα είχε οδηγήσει σε μια επιδημία πολύ μεγαλύτερη από αυτή που βιώσαμε τελικά το 2020», είπε ο Γουλχάουζ. «Δεν είχε επίσης [σ.σ. η Διακήρυξη] ένα πειστικό σχέδιο για την επαρκή προστασία των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας, των ηλικιωμένων και εκείνων που είναι ανοσοκατεσταλμένοι», συμπλήρωσε.

Πηγές: The Guardian, Newsweek

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα