ΑΘΗΝΑ
06:45
|
26.04.2024
Επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία τον Φεβρουάριο προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία τον Φεβρουάριο προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της συνολικής «επιχείρησης» ενίσχυσης των σχέσεων της Άγκυρας με τις χώρες του Κόλπου με ζητούμενο την προσέλκυση επενδύσεων εν μέσω της δυσχερούς κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις με την Σαουδική Αραβία και τo εμπάργκο στις εξαγωγές που «πνίγει» την τουρκική οικονομία, ο Ερντογάν ανέφερε πως το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος σε επίσκεψή του στη χώρα του Κόλπου τον Φεβρουάριο.

«Με αναμένει τον Φεβρουάριο. Έδωσε μία υπόσχεση και θα πραγματοποιήσω επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία τον Φεβρουάριο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος -χωρίς να αναφέρει ρητά το όνομα του πρίγκιπα διάδοχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Εφόσον η συνάντηση πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών μετά την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Με τη λίρα να κατακρυμνίζεται και τον πληθωρισμό στα ύψη, αποτελεί κοινή πεποίθηση πολλών πολιτικών και οικονομικών αναλυτών ότι η Τουρκία επιχειρεί πλέον να αποκαταστήσει τις σχέσεις με χώρες του Κόλπου.

Εντός αυτού του πλαισίου θα πρέπει να τεθεί και η επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του Αμπού Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ Αλ-Ναχιάν, στην Άγκυρα τον περασμένο Νοέμβριο, που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο αντίπαλες χώρες της περιοχής, οι οποίες επί σειρά ετών βρίσκονταν στο χειρότερο δυνατό σημείο, μετά την διπλωματική απομόνωση του Κατάρ, στενού συμμάχου της Άγκυρας.

Συμφωνία με Τατάρ για λύση δύο κρατών

Της συνέντευξης Τύπου προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία του Τούρκου ηγέτη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Ερντογάν και Τατάρ αντάλαξαν ευχε΄ς για το νέο έτος και συζήτησαν την πρόσφατη ραγδαία αύξηση των νέων περιστατικών της νόσου Covid-19 και σημειώθηκε ότι ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του ψευδοκράτους όπως πάντα.

Στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι η μεγαλύτερη επιθυμία του για το νέο έτος είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας, που εμπεριέχει τη συνεργασία δύο κυρίαρχων κρατών, που ζουν πλάι-πλάι, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και των πραγματικοτήτων, κατά την έκφρασή του, στην Κύπρο.

Πηγές: CNN International, Ahval

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα