Ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας, Ολεκσάντρ Τκατσένκο, ανακοίνωσε ότι απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο Netflix για τη στερεοτυπική απεικόνιση μιας Ουκρανής ηρωίδας στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Η Έμιλι στο Παρίσι». Στην εν λόγω σειρά μια νεαρή Αμερικανίδα, την οποία υποδύεται η Λίλι Κόλινς, ταξιδεύει για δουλειά στο Παρίσι και βιώνει διάφορες περιπέτειες στη γαλλική πρωτεύουσα.
Σε επεισόδιο της δεύτερης σεζόν εμφανίζεται μια νέα ηρωίδα, η Πέτρα, ουκρανικής καταγωγής, η οποία κλέβει προϊόντα από εμπορικό κατάστημα κατά τη διάρκεια μιας βόλτας με την πρωταγωνίστρια Έμιλι. Αυτή η σκηνή προκάλεσε την οργή της Ουκρανίας. Ειδικότερα, ο υπουργός Πολιτισμού Ολεκσάντρ Τκατσένκο χαρακτήρισε την εικόνα καρικατούρα της Πέτρας ως «προσβλητική».
Η Ουκρανή ηθοποιός Ντάρια Παντσένκο υποδύεται την Πέτρα, η οποία εκτός από κλεπτομανής, έχει κακή αίσθηση της μόδας και ζει με τον φόβο της απέλασης. «Στη σειρά ‘Η Έμιλι στο Παρίσι’ βλέπουμε την καρικατούρα μιας Ουκρανής γυναίκας και αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι επίσης προσβλητικό», σχολίασε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram ο κ. Τκατσένκο. «Έτσι βλέπουν εμάς τους Ουκρανούς στο εξωτερικό», αναρωτήθηκε ο υπουργός Πολιτισμού.
Την άποψη του Ουκρανού υπουργού συμμερίστηκαν συμπατριώτες του στα social media. «Ο τρόπος με τον οποίο απεικονίζονται οι Ουκρανοί στη δεύτερη σεζόν, στο 4ο επεισόδιο είναι τόσο υποτιμητικός, απόλυτο σκάνδαλο και ντροπή», έγραψε μία χρήστης σε ανάρτησή της στο Instagram, η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 75.000 likes.
Ωστόσο, η Ουκρανή παραγωγός ταινιών Νατάλκα Γιακιμόβιτς, υπερασπίστηκε την παραγωγή του Netflix σχολιάζοντας: «σε μια τηλεοπτική σειρά, οι αρνητικοί χαρακτήρες μπορεί να είναι ο,τιδήποτε άλλο εκτός από Ουκρανοί; Προφανώς, όλοι θα θέλαμε να είναι από τη Μόσχα, αλλά δεν παίρνεις πάντα αυτό που θέλεις».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω τηλεοπτική σειρά δέχεται κριτική για την απεικόνιση διαφορετικών εθνικοτήτων. Στην πρώτη σεζόν, επικρίθηκε, ιδιαίτερα στη Γαλλία, για την προώθηση στερεοτυπικών εικόνων της πόλης και των κατοίκων της. Παρουσιάζει τους Γάλλους ως αγενείς ανθρώπους που φορούν μπερέδες και συχνά απατούν τους συντρόφους τους.
Με πληροφορίες από BBC