ΑΘΗΝΑ
16:09
|
19.05.2024
Προορισμός των γλυπτών «είναι μόνο ο Ιερός Βράχος και το σπουδαίο αυτό μουσείο» είπε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια τελετής στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με αφορμή σημερινή εκδήλωση για την επιστροφή θραυσμάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε εμμέσως πλην σαφώς νέο μήνυμα στο Λονδίνο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Μιλώντας στην αίθουσα του Παρθενώνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτό «είναι ένα πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν εδώ, στο Μουσείο της Ακρόπολης, όλα τα μικρότερα και μεγαλύτερα μέρη του διακόσμου του Παρθενώνα που βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο». Πρόσθεσε ότι η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν αποτελεί θέμα απόστασης, «γιατί, είτε αυτά βρίσκονται εδώ στην Αθήνα είτε οπουδήποτε στον κόσμο, προορισμός τους είναι μόνο ο Ιερός Βράχος και το σπουδαίο αυτό μουσείο».

Εκτίμησε ότι η κίνηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «δείχνει έναν δρόμο ευθύνης και επιστημονικής συνέπειας»,  αναβαθμίζοντας, όπως πρόσθεσε, «σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο». Εκτίμησε πως το θέμα αντιλαμβάνεται «και προσωπικά» ο Βρετανός ομόλογός του, Μπόρις Τζόνσον, αναφέροντας πως το διαπίστωσε στην τελευταία συνάντησή τους στο Λονδίνο.  Προέβλεψε ότι ο Τζόνσον «δεν θα εμποδίσει οποιαδήποτε δυνητική, μελλοντική συμφωνία αίροντας κάθε πιθανό πολιτικό πρόσκομμα», εν ανάγκη «τροποποιώντας και τον βρετανικό νόμο περί μουσείων ώστε να διευκολυνθεί η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Οι δηλώσεις Μενδώνη και Παντερμαλή

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είπε ότι «η κίνηση αυτή δεν είναι απλώς συμβολική, είναι απολύτως ουσιαστική» και σημείωσε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «αποτελούν οργανικά και αναπόσπαστα μέλη ενός σύνθετου αρχιτεκτονήματος και καλλιτεχνικού δημιουργήματος, καθώς συναποτελούν ενιαία και αδιαίρετη φυσική, αισθητική και νοηματική οντότητα».

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής τόνισε ότι η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για το Μουσείο. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει παγκοσμίως άλλο μνημείο που να είναι έτσι διαμελισμένο και να καταβάλλονται προσπάθειες χρόνια τώρα να επανασυνδεθούν τα κομμάτια».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναγκαστική προσγείωση για τον πρόεδρο του Ιράν κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν

Κασσελάκης: Σχέση καλής γειτονίας μόνο αν η Τουρκία αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων

Σλοβακία: Δεν κινδυνεύει πλέον η ζωή του πρωθυπουργού Φίτσο μετά την επίθεση

Συνετρίβη απόπειρα πραξικοπήματος στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα