ΑΘΗΝΑ
19:39
|
17.11.2024
Εκτιμά πως ο κίνδυνος της Όμικρον είναι μικρότερος της Δέλτα για τους εμβολιασμένους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μικρότερο κίνδυνο για τους εμβολιασμένους φαίνεται πως συνιστά η παραλλαγή Όμικρον σε σχέση με την Δέλτα. Το συμπέρασμα αυτό βγάζε, μεταξύ άλλων, ο γνωστός καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, μελετώντας τα νεότερα δεδομένα από τις πρώτες έρευνες.

Σε σχετική ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Facebook, ο Μόσιαλος επισημαίνει πως «η προστασία των εμβολίων έναντι της νοσηλείας μετά από λοίμωξη με Όμικρον είναι πολύ μεγαλύτερη» από αυτή κατά της συμπτωματικής ασθένειας. Μετά από την τρίτη δόση η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της νοσηλείας είναι «πολύ υψηλή», προτρέποντας άμεσα να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι και να κάνουν οι ανεμβολίαστοι την τρίτη δόση.

Σε σχέση με την πιθανότητα κάποιος εμβολιασμένος να έχει συμπτώματα εάν κολλήσει την Όμικρον δαπιστώνει: 

  • Μεταξύ εκείνων που είχαν κάνει δύο δόσεις AstraZeneca, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της συμπτωματικής νόσου είναι σχεδόν 40% δέκα εβδομάδες μετά από την τρίτη ενισχυτική δόση με το εμβόλιο της Pfizer, και σχεδόν 60% πέντε έως εννέα εβδομάδες μετά από την τρίτη ενισχυτική δόση με το εμβόλιο της Moderna. 
  • Μεταξύ εκείνων που έκαναν δύο δόσεις Pfizer, η αποτελεσματικότητα κατά της συμπτωματικής νόσου μειώθηκε σχεδόν στο 50% δέκα εβδομάδες μετά από την τρίτη ενισχυτική δόση με εμβόλιο Pfizer και σχεδόν στο 70%, πέντε έως εννέα εβδομάδες μετά από μετά από την τρίτη ενισχυτική δόση με εμβόλιο Moderna. 
  • Ο κίνδυνος νοσηλείας μετά από λοίμωξη με Όμικρον είναι 60-70% μικρότερος σε σχέση με την λοίμωξη με την Δέλτα (με τα υπάρχοντα διαθέσιμα στοιχεία για την ανάλυση της σοβαρότητας της νόσου).
  • Ανεξάρτητα από το αν κάποιος μολυνθεί είτε με την παραλλαγή Δέλτα είτε με την Όμικρον, μια τρίτη δόση μειώνει σημαντικά την πιθανότητα της νοσηλείας (κατά 85-90% σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους).

Επίσης, επισημαίνει πως:

  • Η Όμικρον προκάλεσε σημαντικά περισσότερες περιπτώσεις λοίμωξης μετά από εμβολιασμό σε σχέση με την Άλφα ή τη Δέλτα.
  • Σημαντικά λιγότεροι ασθενείς που νόσησαν με Όμικρον, χρειάστηκαν νοσηλεία σε σύγκριση ασθενείς που νόσησαν με Άλφα ή Δέλτα.
  • Η διάμεση διάρκεια παραμονής για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με Όμικρον ήταν σημαντικά μικρότερη από ό,τι για τους ασθενείς με Άλφα ή Δέλτα.
  • Η μέγιστη αναπνευστική υποστήριξη που απαιτείται για τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με όμικρον, ήταν σημαντικά μικρότερη από ό,τι για τους ασθενείς με Άλφα ή Δέλτα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπαγκλαντές: Επιδείνωση της επιδημίας από δάγκειο πυρετό-400 και πλέον οι νεκροί

ΕΟΔΥ: Έρχονται μέτρα για τη μείωση του καπνίσματος

Ρώσοι επιστήμονες αναπτύσσουν φάρμακο ήπιας τοξικότητας για καρκίνο του εγκεφάλου

Παράταση στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα