ΑΘΗΝΑ
14:47
|
24.06.2024
Σε υπερβολικές ποσότητες, αρκετά συχνά, μπορεί να προκαλέσει ηπατικά προβλήματα ή ακόμη και ψυχικές διαταραχές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολλοί είναι αυτοί που πίνουν νερό στο όνομα της φαρμακευτικής ουσίας, παρακεταμόλη, που περιέχουν κοινά αναλγητικά και αντιπυρετικά φάρμακα, καθώς τους λυτρώνει συχνά από έναν δυνατό πονοκέφαλο ή μυαλγίες.

Ωστόσο, επειδή είναι μία κοινή φαρμακευτική ουσία δεν σημαίνει πως είναι εντελώς «αθώα» ή ακίνδυνη. Ίσα-ίσα. Η λήψη της σε υπερβολικές ποσότητες, αρκετά συχνά, μπορεί να προκαλέσει ηπατικά προβλήματα ή ακόμη και ψυχικές διαταραχές με κοινότερη την συναισθηματική απάθεια.

Μιλώντας στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Ντόιτσε Βέλλε, ο Δρ. Γκέρχαρντ Μύλερ-Σβέφε από το Κέντρο Αντιμέτωπισης Πόνου στο Γκέπινγκεν, επισημαίνει πως η χρήση παρακεταμόλης δεν είναι ακίνδυνη.

«Η παρακεταμόλη μπορεί να βλάψει το συκώτι. Ειδικά στα παιδιά παρατηρείται συχνά υπερβολική χορήγησή της» αναφέρει ο Γερμανός ειδικός, τονίζοντας πως αποφασιστικής σημασίας και στη χρήση παρακεταμόλης είναι η σωστή δοσολογία, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις η υπερακατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ηπατικές βλάβες, μέχρι και ηπατική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τον Σβέφε η παρακεταμόλη επενεργεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή στον νωτιαίο μυελό και στο κέντρο ελέγχου του πόνου στον εγκέφαλο, γι’ αυτό και ανακουφίζει από τον πόνο σχετικά γρήγορα.

Εντούτοις, μπορεί να επιδράσει αρνητικά ακόμη και στον έλεγχο των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς προκαλώντας απάθεια, λέγοντας: «Δεν μετέχεις ούτε θετικά ούτε αρνητικά απέναντι σε διάφορες καταστάσεις». 

Συχνά πολλοί άνθρωποι προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πόνο δεν αρκούνται σε ένα δισκίο παρακεταμόλης. Εάν δεν περάσει άμεσα ο πόνος παίρνουν και δεύτερο. Το ότι τα πολλά αναλγητικά είναι και πιο αποτελεσματικά, αποτελεί εσφαλμένη αντίληψη. Επίσης μακροπρόθεσμα και η παρακεταμόλη μπορεί να προκαλέσει εθισμό.

Επιπλέον, μελέτη του Πανεπιστημίου Οχάιο από το 2020 καταγράφει πως η παρακεταμόλη επηρεάζει τη λειτουργία της ανθρώπινης συνείδησης και μπορεί να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα και τον χαρακτήρα.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες στο πείραμά τους σε δύο ομάδες: η μία έλαβε παρακεταμόλη και η άλλη φάρμακο πλασίμπο.

Τα άτομα που είχαν λάβει παρακεταμόλη ενήργησαν πολύ πιο ριψοκίνδυνα και αντέδρασαν στα ερεθίσματα χωρίς φόβο.

Κάποιοι επίσης ένιωθαν κουρασμένοι, με λίγη ή καθόλου ενσυναίσθηση, αδιαφορώντας για τα συναισθήματα άλλων.

«Υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν παρακεταμόλη όχι μόνο για να καταπολεμήσουν τον πόνο αλλά και για να μην επηρεάζονται ούτε θετικά ούτε αρνητικά από διάφορα ερεθίσματα. Αυτή η επίδραση της παρακεταμόλης μπορεί να αποτελεί κίνητρο ώστε να παίρνουν δισκία τακτικά» παρατηρεί ο Σβέφε.

Πηγή: Ντόιτσε Βέλλε

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φυτοφάρμακα και γονιμότητα

Τηλεϊατρική και ψηφιοποίηση υγείας ως το τέλος του 2025 υπόσχεται η Αγαπηδάκη

Καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ζητά την απόσυρση εκατοντάδων γενόσημων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα