ΑΘΗΝΑ
01:52
|
20.09.2024
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι η Αίγυπτος κρατά περίπου 60.000 πολιτικούς κρατούμενους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι διαδικασίες για την απελευθέρωση του πολιτικού ακτιβιστή Ράμι Σαάθ, ο οποίος κρατείται στις αιγυπτιακές φυλακές, βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρει το πρακτορείο  Reuters, επικαλούμενο δικαστικές πηγές στο Κάιρο.

Σύμφωνα με το πρώην μέλος του κοινοβουλίου Ανουάρ Ελ Σαντάτ, ο οποίος έχει μεσολαβήσει και σε άλλες αποφυλακίσεις κρατουμένων, ο Σαάθ θα απελευθερωθεί και στη συνέχεια θα απελαθεί στη Γαλλία

Ο 50χρονος Ράμ ιΣαάθ, γιος του βετεράνου Παλαιστίνιου πολιτικού Ναμπίλ Σαάθ, από τους πρωτεργάτες της εξέγερσης στην Αίγυπτο το 2011 και συνιδρυτής του φιλοπαλαιστινιακού κινήματος Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) στη χώρα, συνελήφθη τον Ιούνιο του 2019 και προφυλακίστηκε κατηγορούμενος για παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική ομάδα.

Τον Απρίλιο του 2020 το όνομά του βρέθηκε σε λίστα υπόπτων για τρομοκρατία, μαζί με 12 ακόμα άτομα, απόφαση η οποία επικυρώθηκε από το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο της Αιγύπτου τον Ιούλιο του 2021.

Τον Δεκέμβριο, πέντε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν να πιέσει την Αίγυπτο να απελευθερώσει τον Σαάθ, ενώ πιέσεις και εκκλήσεις προς την ίδια κατεύθυνση έχουν γίνει και από τη Γαλλίδα σύζυγό του Σελίν Λεμπρούν Σαάθ, η οποία απελάθηκε από την Αίγυπτο μετά τη σύλληψή του.

Οι αντιπολιτευόμενες φωνές στην Αίγυπτο έχουν κατασταλεί  από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Αλ Σίσι – πρώην αρχηγός του στρατού που έγινε πρόεδρος το 2014, απομακρύνοντας πραξικοπηματικά τον Μοχάμεντ Μόρσι, έναν χρόνο νωρίτερα.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι η Αίγυπτος κρατά περίπου 60.000 πολιτικούς κρατούμενους, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν βίαιες συνθήκες και υπερπλήρη κελιά, ενώ η Αίγυπτος κατατάσσεται στη χαμηλότερη ομάδα χωρών όσον αφορά στον Δείκτη Ακαδημαϊκής Ελευθερίας του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής.

Η αναμενόμενη εντολή απελευθέρωσης Σαάθ, έρχεται σχεδόν ένα μήνα αφότου αιγυπτιακό δικαστήριο απελευθέρωσε τον ερευνητή Πάτρι Ζακί, η σύλληψη του οποίου το 2020 προκάλεσε διεθνή καταδίκη.

Ο Ζακί αφέθηκε ελεύθερος στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατηγορίες για «διάδοση ψευδών ειδήσεων», «βλάβη της εθνικής αφάλειας» και «υποκίνηση για ανατροπή του κράτους», μεταξύ άλλων.

Η Διεθνής Αμνηστία είχε δηλώσει πως Ζακί είχε βασανιστεί κατά την ανάκρισή του από αξιωματικούς εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτροσόκ και ξυλοδαρμού.

Με πληροφορίες από Reuters, Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Ιταλία: Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Boris

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα