Αιχμηρές αναφορές στις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ.
Αναφέρθηκε εκτενώς στην «έξαρση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής» εναντίον της Ελλάδα, επισημαίνοντας πως πλέον έχει πάρει διαστάσεις «που δεν είχαμε δει για χρόνια».
Κατήγγειλε την τουρκική κυβέρνηση για «διαρκή διαστρέβλωση της αλήθειας και της κάθε έννοιας του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του Δικαίου της Θάλασσας».
Είπε συγκεκριμένα:
Η θέση αυτή αποτελεί επιτομή παραλογισμού, απειλείται με πόλεμο η Ελλάδα αν εφαρμόσει το αναφαίρετο δικαίωμά της επέκτασης των χωρικών υδάτων όπως ρητά προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο. Έχει αντιπαρατάξει η Τουρκία έναντι των νησιών μας τη μεγαλύτερη αποβατική δύναμη και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο και συγχρόνως απαιτεί από εμάς να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά μας, δηλαδή να παραιτηθούμε από το αναγνωρισμένο δικαίωμα της αυτοάμυνας που προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η τουρκική κυβέρνηση τα κάνει όλα αυτά κοπτόμενη λεκτικά υπέρ του Διεθνούς Δικαίου. Έχω να διατυπώσω μία πολύ απλή πρόταση προς την τουρκική κυβέρνηση: να αποδείξει την πίστη της στο Διεθνές Δίκαιο στην πράξη, δηλαδή να αρχίσει να το εφαρμόζει. Και μία απλή και γρήγορη εφαρμογή του θα ήταν η άμεση ανάκληση του casus belli και η άμεση αναγνώριση της ανυπαρξίας του τουρκολιβυκού “μνημονίου”».
Οι στενές σχέσεις Αθήνας-Ριάντ
Νωρίτερα, ο Δένδιας ανέδειξε τους στενούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, αλλά και τη σύγκλιση απόψεων για εξελίξεις που αφορούν την ευρύτερη περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Ο Έλληνας υπουργός τόνισε πως οι συχνές συναντήσεις τους είναι ένδειξη των πολύ στενών δεσμών που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών. Ανέφερε ότι οι δεσμοί αυτοί καλύπτουν πολλούς τομείς, όπως εκείνους της άμυνας, του εμπορίου, των επενδύσεων, την Ενέργεια, τον πολιτισμό.
Δήλωσε πως εξέτασαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με στόχο να οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα στο σύντομο μέλλον, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές πιθανές σαουδαραβικές επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη και το άνοιγμα σαουδαραβικού γραφείου οικονομικών υποθέσεων στην Αθήνα.
Δεν παρέλειψε τέλος και την αναφορά στην διμερή συμφωνία αμυντικού χαρακτήρα επί τη βάση της οποίας απεστάλη ελληνική συστοιχία πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία αλλά και πως Αθήνα και Ριάντ τάσσονται υπέρ της προώθησης της ειρήνης και της σταθερότητας σε χώρες της περιοχής, όπως το Ιράκ, η Λιβύη, η Συρία.
Από την μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας χαρακτήρισε τη συνάντησή τους γόνιμη, τονίζοντας πως οδήγησε στην ενίσχυση του κοινού συντονισμού και των διμερών προσπαθειών για την επι΄τευξη ευημερίας και ανάπτυξης στους λαούς αμφοτέρων χωρών.