ΑΘΗΝΑ
11:01
|
04.07.2024
Οι μεταλλαγμένες φιγούρες του Giger κατοπτρίζουν τον φόβο του για την κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών. Συμπληρώνονται από τις φαντασμαγορίες ανθρώπων και μηχανών της Mire Lee.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Schinkel Pavillon του Βερολίνου θα φιλοξενηθεί η πρώτη έκθεση έργων της τέχνης του Ελβετού οραματιστή καλλιτέχνη Giger, γνωστού ως «πατέρα» του Xenomorph, του τέρατος που πρωταγωνιστούσε στην ταινία του 1979 «Alien» του Ridley Scott . Δεν θα είναι τα μόνα έργα που θα εκτεθούν εκεί. Θα είναι και εκείνα της Κορεάτισσας καλλιτέχνιδος, Mire Lee.

H.R. Giger: Ο τρομακτικός κόσμος του δημιουργού του «Alien» σε μια έκθεση  στο Βερολίνο | LiFO

Η έκθεση θα γίνει με βάση το γοητευτικό και δυστοπικό σενάριο που επιμελήθηκε η Agnes Gryczkowska.

H Gryczkowska δεν παρουσιάζει μόνον τα εικονικά έργα του Ελβετού καλλιτέχνη αλλά τον τοποθετεί στην ιστορία της τέχνης ως ύστερο σουρεαλιστή. Το συναίσθημα δυσαρέσκειας τροφοδοτείται από τις γκροτέσκες, μεταλλαγμένες φιγούρες του Giger που κατοπτρίζουν τον φόβο του για την κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου αλλά και από τις μυστηριώδεις εξερευνήσεις του των προγεννητικών τραυμάτων.


 
Το δυστοπικό σύμπαν συμπληρώνεται με τα περίτεχνα έργα της Mire Lee, στα οποία συγχωνεύεται η σεξουαλικότητα, η υλικότητα και η τεχνολογία· τα γλυπτά της είναι φιλοτεχνημένα με σιλικόνη, PVC, σωλήνες, μηχανικά μέρη, πλέξεις από μέταλλο και σκυρόδεμα και απεικονίζουν δυσλειτουργικούς οργανισμούς, τετμημένα μέρη του σώματος, σαρκώδη μέλη ή εντόσθια.

MIRE LEE · PCS Art Prize


 
«Οι “οργανισμοί” και του Giger και της Lee είναι φαντασμαγορίες ανθρώπων και μηχανών που απαρτίζουν ένα άρρηκτο σύνολο και συνεχώς κινούνται μεταξύ των σταδίων του μαρασμού και της ανθεκτικότητας, της λαχτάρας και της απέχθειας, της απόγνωσης και της δύναμης (https://www.instagram.com/p/CYGowznMd-8/)» σημειώνεται στην ιστοσελίδα της έκθεσης.

HR Giger & Mire Lee - Announcements - e-flux


 
Η έκθεση «HR Giger & Mire Lee» στο Schinkel Pavillon ολοκληρώνεται στις 16 Ιανουαρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΥΠΠΟ: Επαναπατρίστηκαν δύο μαρμάρινα επιτύμβια αγγεία από την Ελβετία

Coldplay: Κυκλοφόρησε το βιντεοκλίπ με πλάνα από το Ηρώδειο (video)

Γαλλία: Σύλληψη δύο κορυφαίων σκηνοθετών για σεξουαλική κακοποίηση

Πέθανε ο Αλβανός συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα