ΑΘΗΝΑ
13:09
|
20.04.2024
Επιχειρεί να εξασφαλίσει τα συμφέροντα της ΕΕ, στο φόντο της κόντρας Δύσης-Ρωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Ουκρανία βρίσκεται από νωρίς σήμερα ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλεια της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει το ρόλο της ΕΕ στις γεωπολιτικές εξελίξεις που αφορούν την ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο της εντεινόμενης αντιπαράθεσης ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Μπορέλ στην Ουκρανία συνιστά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό για το 2022 και η επιλογή αυτή έγινε ακριβώς για να αναδείξει την επιθυμία της ΕΕ να έχει ρόλο στις εξελίξεις.Ο Borrell συνοδευόμενος από τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα θα επισκεφθεί πρώτα την ανατολική Ουκρανία και μετά θα μεταβεί στο Κίεβο.

Δεν είναι τυχαίο πως το ταξίδι του Μπορέλ στην Ουκρανία ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου, δηλαδή  τέσσερις μέρες πριν την κρίσιμη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γενεύη (10 Ιανουαρίου) και πριν τη σύνοδο ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις 12 Ιανουαρίου.

Ο ίδιος ο επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, λίγες μέρες πριν μεταβεί στο Κίεβο, είχε επισημάνει τις επιδιώξεις της ΕΕ τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να απομονωθεί ή να παραμεριστεί από ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια στην Ευρώπη, ούτε να γίνει θεατής στη λήψη αποφάσεων που αφορούν το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Die Welt είχε επισημάνει (εμμέσως πλην σαφώς) πως η ευρωπαϊκή ασφάλεια «είναι η δική μας ασφάλεια» και πως οι δύο πλευρές, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσία, δεν μπορούν να αποφασίζουν δίχως την ΕΕ.

Είχε δε τονίσει με νόημα πως υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ και απαιτούν ρόλο και λόγο στις εξελίξεις και δη στην κόντρα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία με αιχμή του δόρατος την Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα