ΑΘΗΝΑ
11:31
|
21.05.2024
Στις 24 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η ψηφοφορία για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις 24 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η ψηφοφορία για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, με το ενδεχόμενο να αναλάβει ο νυν πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι να παραμένει ανοικτό.

Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του νυν προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα ολοκληρώνεται στις 3 Φεβρουαρίου. Ακόμη και αν οι αρμοδιότητές του είναι κυρίως συμβολικές, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας έχει ρόλο-κλειδί σε περίπτωση κυβερνητικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε ο απερχόμενος πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα προσέφυγε τον περασμένο Φεβρουάριο στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, όταν ο τελευταίος έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Μάριο Ντράγκι, 74 ετών, βρίσκεται έκτοτε επικεφαλής ευρέως κυβερνητικού συνασπισμού που καλύπτει το φάσμα από τη μεταρρυθμιστική αριστερά μέχρι την εθνικιστική δεξιά του Ματέο Σαλβίνι.

Ο Ντράγκι, ο οποίος δεν έχει αποκαλύψει δημοσίως το πιθανό ενδιαφέρον του για την προεδρία, «είναι εξ ορισμού ο υποψήφιος φαβορί, διότι δεν βλέπω κανέναν άλλον να είναι σήμερα σε θέση να εξασφαλίσει την υποστήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων», δηλώνει στο εοδησεογραφικό πρακτορείο AFP ο Λορέντζο Κοντόνιο (Lorenzo Codogno), καθηγητής του London School of Economics.

Η μεταπήδηση Ντράγκι στην προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας θα έθετε το ακανθώδες ζήτημα της εξεύρεσης διαδόχου στην πρωθυπουργία ικανού να διατηρήσει την συνοχή της σημερινής ετερόκλητης πλειοψηφίας, με τις συνιστώσες της ήδη να κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις, και ενδεχομένως θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές.

Πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμούσαν να παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2023 για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε εδώ και έναν χρόνο.

Πηγές: Domani, CNN International

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: Στο εδώλιο για το ακροδεξιό σχέδιο πραξικοπήματος

Γραφεία ενδοοικογενειακής βίας σε κάθε νομό της Ελλάδας

ΚΚΕ: Πρόκληση οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για το μετρό Θεσσαλονίκης

Κασσελάκης για Γεωργιάδη: Ευχαριστώ που με χαρακτήρισε «μάπα»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα