Σήμερα, Τρίτη, στις 2 το μεσημέρι συνεδριάζει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση και να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης οι υπουργοί Υγείας Θάνος Πλεύρης και Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα κάνουν δηλώσεις.
Επιδίωξη της κυβέρνησης, όπως επαναλαμβάνεται εδώ και μέρες σε όλους τους τόνους, είναι να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά στις 10 του μήνα, και οι εισηγήσεις για παράταση των σχολικών διακοπών για μία ακόμα εβδομάδα, δεν θεωρείται πιθανόν να εισακουστούν.
«Θα ακούσουμε τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών σήμερα, θα συζητηθεί το θέμα των ελέγχων για εκπαιδευτικούς και μαθητές και αν χρειαστεί με τα νέα δεδομένα κάποια πιθανή τροποποίηση πρωτοκόλλων. Αφού η κυβέρνηση ακούσει τις εισηγήσεις μετά θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις, πολύ σύντομα. Εκτιμώ ότι μέχρι αύριο θα έχουν οριστικοποιηθεί τα πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης.
«Θα υπάρχουν στην φαρέτρα μας τα όπλα για την αντιμετώπιση όλων των δεδομένων», απάντησε ο κ. Κόπτσης ερωτηθείς πώς θα διαχειριστεί το υπουργείο ελλείψεις εκπαιδευτικών που θα βρεθούν θετικοί. «Ο στόχος είναι την Δευτέρα να είναι οι μαθητές στο σχολείο και κάνουμε τα πάντα για να το καταφέρουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση ορισμένων ειδικών να υποβάλλονται οι μαθητές όχι σε self αλλά σε rapid test, φαίνεται πως απορρίπτεται, καθώς αυτό θα δημιουργούσε το αδιαχώρητο στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Πιθανόν θεωρείται να αλλάξουν εν μέρει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με τρία αντί για δύο rapid test την εβδομάδα και κλείσιμο τμημάτων στο 30% συν 1 κρουσμάτων σε μαθητές αντί για 50% συν 1 που ίσχυε πριν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Η τελική απόφαση για τις σχολικές μονάδες θα ισχύσει και για τα φροντιστήρια και τα ΑΕΙ. Χθες στα φροντιστήρια επαναλειτούργησαν τα τμήματα προετοιμασίας των μαθητών της Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Στην Αττική πολλά φροντιστήρια λειτούργησαν με τηλεκπαίδευση, ενώ στην περιφέρεια ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις. «Θα λειτουργήσουμε αυτές τις μέρες τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα και εφαρμόζοντας όλα τα ισχύοντα πρωτόκολλα. Για όσο διάστημα και όπου κριθεί απαραίτητο, η νόμιμη φροντιστηριακή κοινότητα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει το αδιάκοπο της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με τη χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών», ανέφερε η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος.