ΑΘΗΝΑ
06:45
|
04.05.2024
Διαπιστώνει σολικισμούς, ακυρολεξίες και καταχρηστική χρήση ξένων λέξεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μεταχείριση της ελληνικής γλώσσας από τους περισσότερους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς «αγγίζει σχεδόν το όριο της κακοποίησης» επισημαίνει σε επιστολή του ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβούλιου Ραδιοτηλεόρασης, (ΕΣΡ) Αθανάσιος Κουτρομάνος, που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Μολονότι…καθησυχάζει τα ΜΜΕ πως δεν θα τα τιμωρήσει με την επιβολή προστίμων, προχωρά στη συνέχεια στην στηλίτευση των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Ενημέρωσης διαπιστώνοντας:

«Βρίθουν οι σολοικισμοί, οι ακυρολεξίες, η σύγχυση σχετικά με τις κλίσεις ουσιαστικών και επιθέτων, τους χρόνους και τις εγκλίσεις των ρημάτων, τις πτώσεις και πολλά άλλα. Επιπλέον, παρατηρείται καταχρηστική χρησιμοποίηση ξένων λέξεων (κατά κανόνα αγγλικών) στους τίτλους και τους υποτίτλους εκπομπών, κυρίως ιδιωτικών, αλλά μερικές φορές και δημοσίων, μέσων, σε σημείο να κυριαρχεί σχεδόν στα προγράμματα ένα είδος υβριδικού αγγλοελληνικού ιδιώματος».

Αναφέρει επίσης πως «η βαναυσότητα έναντι της γλώσσας κορυφώνεται στις ασχήμιες της συμπεριφοράς, κατά τη διάρκεια εκπομπών, τις υβριστικές παραφορές και την προκλητική επίδειξη αθυροστομίας πρώτο θύμα των οποίων είναι το κοινό αίσθημα».

Προτείνει τέλος την καθιέρωση ενός «κώδικα συμπεριφοράς σχολιασμού και συζήτησης στα Μ.Μ.Ε, που δεν θα προσβάλλει ούτε τη νοημοσύνη ούτε την ευαισθησία των πολιτών, δεν θα είναι λίγοι οι δημοσιογράφοι και οι παρουσιαστές που θα τη συμμερισθούν». Αυτό αφού προηγουμένως έχει…υποδείξει την «ατομική ευθύνη» ως όπλο ενάντια στην κακοποίηση της γλώσσας αναφέροντας:

Ως προς τη χρήση της γλώσσας στα Μ.Μ.Ε. αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει ένα ενεργό αίσθημα ευθύνης σε όσους έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν και να ψυχαγωγούν το κοινό αποτελώντας, ουσιαστικά, για τους νεώτερους ένα “παράλληλο σχολείο” και για τους μεγαλύτερους μια καθημερινή “δημόσια σκηνή”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θλίψη στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε η γνωστή δημοσιογράφος Ναυσικά Γκράτσιου

Μήνυμα της ΕΣΗΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μαΐου

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα