ΑΘΗΝΑ
16:50
|
26.04.2024
Για «γόνιμο» διάλογο μιλά ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρόσφατες δηλώσεις από το κόμμα των Πρασίνων, που αποτελούν μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, υποδηλώνουν ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα σε μόλις πέντε χρόνια.

Η τελευταία αυτή τοποθέτηση σηματοδοτεί μια μετατόπιση της θέσης που υιοθέτησε το κόμμα το 2018, σύμφωνα με την οποία η Φινλανδία δεν είχε άμεσο λόγο να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Ωστόσο, τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται εν μια νυκτί», δήλωσε ο νυν υπουργός Εξωτερικών των Πρασίνων, Pekka Haavisto, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, στην οποία ενθάρρυνε τους πάντες να συμμετέχουν ώστε να γίνει ένας γόνιμος διάλογος.

Πέρα από τον Haavisto που θεωρείται πατρική φιγούρα του κόμματος, ο πρώτος που εγκατέλειψε την αρχική γραμμή του κόμματος ήταν ο Atte Harjanne, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων. Είπε ότι ήρθε η ώρα να αξιοποιηθεί η επιλογή του ΝΑΤΟ και η χώρα να κάνει αίτηση για ένταξη.

Και οι τρεις Φινλανδοί ευρωβουλευτές των Πρασίνων, μάλιστα, έδωσαν κατά βάση το «πράσινο φως» για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία. Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ο ευρωβουλευτής Ville Niinistö προέβλεψε ότι η αίτηση της Φινλανδίας θα μπορούσε να υποβληθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η ευρωβουλευτής Alviina Alamets, από την πλευρά της, δήλωσε σε συνέντευξή της στην ταμπλόιντ εφημερίδα Ilta-Sanomat ότι «μετά από μακρά σκέψη» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα εξασφάλιζε την ανεξαρτησία της Φινλανδίας και θα ενίσχυε την ειρήνη στη Βαλτική Θάλασσα. Η ευρωβουλευτής Heidi Hautala, από την άλλη, είχε ήδη εκφράσει την θετική της στάση πριν από μερικά χρόνια.

Συγκρατημένη ως προς τις απόψεις της είναι η βουλευτής Iiris Suomela, αναπληρώτρια αρχηγός του κόμματος, ενώ η πρόεδρος του κόμματος Maria Ohisalo βρίσκεται επί του παρόντος σε άδεια μητρότητας και δεν έχει πάρει δημόσια θέση. Σύμφωνα με τον Suomela, οι Πράσινοι παρακολουθούν την κατάσταση και αναμένουν να γίνει διάλογος. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Helsingin Sanomat, είπε ότι αυτό που την ενδιαφέρει προσωπικά είναι το πως οι κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Τέλος, το φιλελεύθερο-συντηρητικό Εθνικό Συντηρητικό Κόμμα και το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα υποστηρίζουν πλήρως την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Πηγή: Euroactive

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τρένο με δυτικό οπλισμό κατέστρεψαν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονιέτσκ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα