Στάση αναμονής προτίμησαν να κρατήσουν υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αναβάλλοντας την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής στον κόλπο του Θόλους στη Χίο. Εκεί όπου εκατοντάδες Χιώτες είχαν συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι για τον σχεδιασμό αυτό, αποφασισμένοι να τον ματαιώσουν ακόμη μια φορά, ακόμη και αν χρειαστεί να «ματώσουν».
Τα σχέδια αναβολής της έναρξης των εργασιών είχαν γίνει γνωστά από τη Δευτέρα, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωπος της εταιρείας ακύρωσε τον προγραμματισμό για την αποστολή επιβλέποντα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου στον χώρο των εργασιών. Αυτό ωστόσο δεν ανέστειλε και την επίσης προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με εκατοντάδες πολίτες, κυρίως κατοίκους των γύρω οικισμών, να δίνουν το «παρών».
Χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη οι διαμαρτυρόμενοι έχουν στήσει έναν οικίσκο ως σκοπιά, για όσους έχουν επιστρατευτεί να εποπτεύουν τον χώρο μέρα και νύχτα από στεριά και θάλασσα, προκειμένου να αποφευχθεί όποια περίπτωση αιφνιδιασμού. Παράλληλα χθες είχαν στήσει και αυτοκίνητα στον δρόμο που οδηγεί στο οικόπεδο, επιτρέποντας την πρόσβαση μόνο σε εργαζόμενους σε γειτονική επιχείρηση.
Στον χώρο βρέθηκαν και οι επικεφαλής των αντιπολιτευτικών παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά όχι της δημοτικής αρχής. Στην υπόθεση παρενέβησαν από κοινού ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου και το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και με επιστολή που συνυπογράφουν προς τον πρωθυπουργό και άλλους καταλογίζουν ασέβεια προς τη Δικαιοσύνη και θέτουν σειρά νομικών ζητημάτων και ερωτημάτων για τις διαδικασίες που ακολουθεί ο κ. Μηταράκης.
Οπως λένε, θέλει να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να «ακυρώσει» εκ των προτέρων την όποια απόφαση της Δικαιοσύνης και ειδικότερα του ΣτΕ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής. Παράλληλα, θέτουν ερωτήματα για το μέγεθος της δομής και για μια σειρά περιβαλλοντικών ζητημάτων που προκύπτουν.
«Προχωρεί δε στις ενέργειες αυτές το υπουργείο χωρίς να υπάρχει κανένα κατεπείγον και παραγνωρίζοντας προκλητικά και αδικαιολόγητα ότι εκκρεμεί η συζήτηση της αίτησης λήψεως ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο Δήμος Χίου ενώπιον του Πρωτοδικείου Χίου στις 19.1.2022, κατόπιν αναβολής που το ίδιο το υπουργείο αιτήθηκε στην αρχικώς ορισθείσα δικάσιμο της 3.11.2021 (…) Ταυτόχρονα, έχει ήδη συζητηθεί και αναμένεται να εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης ακυρώσεως που έχει καταθέσει ο Δήμος Χίου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ακύρωση κάθε συναφούς με τη χωροθέτηση και κατασκευή του έργου αυτού πράξεως της διοίκησης. Προχωρεί, συνεπώς, στις ενέργειες αυτές το υπουργείο, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία για το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη ακόμη δεν έχει αποφανθεί για το νομικό καθεστώς του ακινήτου επί του οποίου επιδιώκεται η εγκατάσταση της δομής και για τη νομιμότητα της απόφασης χωροθέτησης και κατασκευής της δομής, συμπεριφορά η οποία καταδεικνύει και την έλλειψη σεβασμού του προς τον θεσμό της Δικαιοσύνης» τονίζουν.
Σε απάντησή του ο κ. Μηταράκης ισχυρίζεται ψευδώς ότι η δυναμικότητα της δομής αντιστοιχεί σε αυτήν της ΒΙΑΛ (1.014 θέσεις), αν προσθέσουμε τα ενοικιασμένα διαμερίσματα (280 θέσεις) που τώρα πλέον είναι άδεια, ενώ προσθέτει και τη μεταγενέστερη δομή καραντίνας (165 θέσεις). Ετσι βγάζει ένα αποτέλεσμα 1.459 θέσεων, ισχυριζόμενος πάλι ψευδώς ότι η νέα δομή θα έχει δυναμικότητα 1.230 θέσεις.
Ξεχνώντας να προσθέσει και το ΠΡΟΚΕΚΑ, δυναμικότητας 650 θέσεων, που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό σε 1.880. Με ανοιχτό το ενδεχόμενο πάντα του μακροχρόνιου εγκλεισμού και της κατακόρυφης ανόδου, αφού οι νόμιμες απελάσεις προς Τουρκία έχουν ανασταλεί από τον Μάρτιο του 2020.
Για το νομικό κομμάτι της υπογραφής σύμβασης πριν από την απόφαση της Δικαιοσύνης, ο ίδιος οχυρώνεται πίσω από την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ σε αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής του Δήμου Χίου, όταν όμως εκκρεμεί η ουσιαστική απόφαση. Να σημειωθεί ακόμα ότι η σχετική σύμβαση δεν εμφανίζεται στη «Διαύγεια».
Αντιδράσεις, όμως, ξεκινούν και στη Λέσβο. Εκεί τον συντονισμό ενάντια στα σχέδια ανάπτυξης νέας δομής στη θέση Βάστρια έχει αναλάβει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου, η οποία σε ανακοίνωσή της με ημερομηνία 3/1 καταγγέλλει τον Ελληνικό Στρατό ότι έχει αναλάβει ρόλο υπεργολάβου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. «Σήμερα ξεκίνησαν έργα οδοποιίας στη Βάστρια με δόλιο τρόπο και στα μουλωχτά.
Επειδή όμως δεν βρέθηκε Λέσβιος υπεργολάβος να αναλάβει την υλοποίηση, τον βρώμικο ρόλο ανέλαβε ο Ε.Σ. και η 98 ΑΔΤΕ. Η 98 ΑΔΤΕ δηλαδή λειτούργησε ως υπεργολάβος της ΤΕΡΝΑ» αναφέρει και θέτει σειρά ερωτημάτων προς τον στρατηγό της 98 ΑΔΤΕ, σημειώνοντας ότι η εμπλοκή του στρατού «προξενεί θλίψη στους πολίτες». Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι «ο λεσβιακός λαός αποφάσισε πριν 2 χρόνια να κόψει τον γόρδιο δεσμό του μεταναστευτικού. Και αυτή η απόφαση είναι αμετάκλητη», διατύπωση που απηχεί τα αντιπροσφυγικά αισθήματα που έχουν κυριαρχήσει στο νησί τα τελευταία χρόνια.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Στρατός απάντησε ότι τα έργα έγιναν εκτός του χώρου που προορίζεται για τη νέα δομή και ότι αφορούν τον Στρατό και όχι οτιδήποτε άλλο.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών