ΑΘΗΝΑ
15:19
|
28.04.2024
Συστημικές και εκτεταμένες σπατάλες έως 17 δισ. στερλίνες βρήκαν οι Εργατικοί στα «κιτάπια» του υπουργείου Άμυνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Εκτεταμένες, συστημικές» σπατάλες ύψους 17 δισ. στερλινών αφότου οι Συντηρητικοί ανέλαβαν την εξουσία διαπιστώνει 16σέλιδη έκθεση των Βρετανών Εργατικών σύμφωνα με πληροφορίες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν.

Στην έκθεση του «σκιώδη» υπουργού Άμυνας των Εργατικών, Τζον Χίλεϊ, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η σπατάλη δημόσιου χρήματος είναι σημαντική καθώς, μεταξύ άλλων, κανένα από τα 36 νέα «πράσινα» έργα που σχεδιάστηκαν δεν έγινε εγκαίρως ή εντός προβλεπόμενου κόστους προϋπολογισμού.

Αναφέρει χαρακτηριστικά πως:

  • Σπαταλήθηκε ένα δισ. στερλίνες για την κατασκευή ενός νέου κέντρου πυρηνικών κεφαλών στο Μπέργκφιλντ, κοντά στο Ρίντιγκ το οποίο καθυστέρησε πάνω από έξι χρόνια και λόγω κακής διαχείρισης.
  • Έγιναν καθυστερήσεις στην κατασκευή τριών νέων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων Astute  με επιπλέον κόστος ένα δις στερλίνες και τα οποία υποτίθεται πως θα συμπληρώσουν στόλο επτά υποβρυχίων ως το 2026.
  • Περίπου 595 εκατομμύρια στερλίνες «χάθηκαν» δίχως κανένα όφελος για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του τεθωρακισμένου οχήματος  Warrior, που ξεκίνησε το 2011 (πριν μία δεκαετία…) και τελικά διαλύθηκε την περασμένη άνοιξη.

Η έκθεση των Εργατικών για τις σπατάλες στο υπουργείο Άμυνας επιβεβαιώνει επανειλημμένες διακομματικές επικρίσεις για τη διαχείριση μεγάλων συμβολαίων και δαπανηρών στρατιωτικών έργων.

Τον περασμένο Νοέμβριο αρκετοί βουλευτές (Εργατικοί και Συντηρητικοί) εξέφρασαν ανησυχία πως με παρόμοιο τρόπο μπορεί να σπαταληθούν τα 16,5 δις. στερλίνες που εγκρίθηκαν το 2021 για διάφορες στρατιωτικές δαπάνες, όπως π.χ. η «αμαρτωλή» υπόθεση κατασκευής του τεθωρακισμένου οχήματος Ajax, κόστους 5,5 δις στερλινών που αντιμετωπίζει σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα, τα οποία ως σήμερα δεν έχουν βρει λύση.

Μπροστά στις αιτιάσεις των Εργατικών, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου απάντησε πως αντιμετωπίζονται «με σοβαρότητα» οι επενδύσεις «στον εκσυγχρονισμό της Άμυνας» και πως είναι έτοιμο να πάρει «σκληρές αποφάσεις ώστε να αντικατασταθεί παλιός εξοπλισμός και να σταματήσουν προγράμματα που δεν τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές» ακόμη και με τον κίνδυνο να μην πιάσουν τόπο οι έως τώρα κρατικές δαπάνες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα