ΑΘΗΝΑ
02:38
|
06.12.2022
Μια σημαντική συνέντευξη του μεγάλου στοχαστή, που βιντεοσκοπήθηκε το 1979.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Jacques Ellul (1912-1994), ένας από τους κορυφαίους στοχαστές του τεχνικού φαινομένου, γεννήθηκε στο Μπορντό όπου — επιλέγοντας συνειδητά την επαρχία από τη διάσημη πρωτεύουσα της πατρίδας του, το Παρίσι — πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του διδάσκοντας Ιστορία του Δικαίου και των Θεσμών στο πανεπιστήμιο της πόλης.

Μέλος της Αντίστασης κατά την Κατοχή, βαθύς γνώστης και θαυμαστής της σκέψης του Μαρξ, συνειδητός χριστιανός, κοινωνικός αγωνιστής με έντονη παρουσία ήδη από τη δεκαετία του 1930 στους αγώνες για τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος και αρωγός μη βίαιων αναρχικών και ελευθεριακών ομάδων, συνέγραψε περισσότερα από εξήντα βιβλία και εκατοντάδες άρθρα με θέματα που εκτείνονται από την κοινωνιολογία, την τέχνη και την πολιτική έως το Δίκαιο, τη θεολογία και την Τεχνική.

Το πολύ σημαντικό βιβλίο του για «Το Τεχνικό Σύστημα», δεύτερο μέρος της τριλογίας του για το τεχνικό φαινόμενο (το πρώτο, με τίτλο «Η Τεχνική ή Το διακύβευμα του αιώνα μας» είχε κυκλοφορήσει το 1954, ενώ το τρίτο, «Η πλάνη της Τεχνικής», το 1988), κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Αλήστου Μνήμης» το 2012 σε μετάφραση Γιάννη Δ. Ιωαννίδη, ενώ είχε προηγηθεί αρκετά χρόνια νωρίτερα η μετάφραση του κειμένου του «Η τεχνολογική τάξη» από τον Ζήση Σαρίκα στο συλλογικό βιβλίο «Η φωτιά του Προμηθέα» (εκδόσεις «Νησίδες», 1998).

H συνέντευξη που παρουσιάζουμε εδώ βιντεοσκοπήθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1979 στο Μπορντό, με παραγωγό τον Marc Chevillot.

Η μετάφραση των υποτίτλων έγινε από τον Αλέξανδρο Κώστα, η επιμέλεια από τον Γιάννη Δ. Ιωαννίδη και η τεχνική επεξεργασία από τον Θάνο Κακούρη.

Στα ελληνικά έχει επίσης μεταφραστεί και κυκλοφορήσει το 2013 στο διαδίκτυο μια εκτενής συνέντευξη του Ελλύλ με τίτλο «Η πλάνη της Τεχνικής», που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Το κράτος οπλίζει η αστυνομία δολοφονεί»: Συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Ευθύνες στον Δήμο Σερρών ρίχνει ο διευθυντής του σχολείου

Νεκρή η 14χρονη Γερμανίδα μαθήτρια μετά από επίθεση με μαχαίρι

Και στα Εξάρχεια δακρυγόνα, μετά από πορεία για τον 16χρονο Φραγκούλη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα