Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης για να συζητήσουν μια κοινή προσέγγιση για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν διαβεβαιώσεις ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα αποφύγουν κυρώσεις, οι οποίες αναπόφευκτα θα πλήξουν και τα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε., εάν η Ρωσία εισβάλει ξανά στην Ουκρανία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διατηρεί την πίεση, με δεκάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα να εξακολουθούν να συγκεντρώνονται κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας.
Ο Ύπατος εκπρόσωπος απορρίπτει το επιχείρημα περί «σφαιρών επιρροής»: Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία αποτελεί μέρος της «σφαίρας επιρροής» της και θέλει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιτραπεί στην Ουκρανία να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία. Το αίτημα αυτό έχει απορριφθεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, οι οποίες επισημαίνουν το κυριαρχικό δικαίωμα όλων των εθνών να επιλέγουν τις δικές τους συμμαχίες.
Οι ηγέτες της Ε.Ε., ωστόσο, ήταν πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά τις προοπτικές ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που ορισμένοι αναλυτές διαβάζουν ως ένδειξη ότι η Γαλλία και η Γερμανία ετοιμάζονται να δώσουν στη Ρωσία μια τέτοια εγγύηση.
«Δεν βρισκόμαστε πλέον στην εποχή της Γιάλτας», δήλωσε ο Μπορέλ στο Politico, αναφερόμενος στις συμφωνίες που συνήφθησαν μεταξύ των ηγετών της Σοβιετικής Ένωσης, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου και οι οποίες χώρισαν την Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Η οριοθέτηση των σφαιρών επιρροής δεν ανήκει στο 2022. Δεν υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς την ασφάλεια της Ουκρανίας» σημείωσε ο Μπορέλ μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία, όπου αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία πολεμούν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις.
Ο Borrell επέμεινε και πάλι ότι η Ευρώπη και η Ουκρανία πρέπει να έχουν θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ. «Είναι σαφές ότι κάθε συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια πρέπει να περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία», μας είπε – παρατηρήσεις που επαναλήφθηκαν αυτή την εβδομάδα από τους Γάλλους και Γερμανούς ομολόγους του.
Παρ’ όλα αυτά, οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να είναι διχασμένες ως προς το πόσο μακριά πρέπει να προχωρήσουν με τη Ρωσία, γεγονός που θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να προβάλει μια ενιαία αποφασιστικότητα με τους συμμάχους του. Ορισμένοι δεν επιθυμούν να υπονομεύσουν τους επιχειρηματικούς δεσμούς τους με τη Ρωσία- αυτό περιλαμβάνει τη Γερμανία, η οποία εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο και έχει υποστηρίξει την κατασκευή του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2.
Για την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί πλήθος συναντήσεων – αρχής γενομένης από τις συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Επίσης, τη Δευτέρα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba θα επισκεφθεί την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Την Τετάρτη, Ρώσοι αξιωματούχοι και οι ομόλογοί τους στο ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για πρώτη φορά από το 2019 στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας για να συζητήσουν για την Ουκρανία, καθώς και για «στρατιωτικές δραστηριότητες, αμοιβαία διαφάνεια και μείωση των κινδύνων», σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα συζητήσουν την κατάσταση την επόμενη εβδομάδα κατά τη συνάντησή τους στο Μπρεστ της Γαλλίας στις 13-14 Ιανουαρίου. Εν τω μεταξύ, ρωσικά στρατεύματα έχουν φτάσει στο Καζακστάν. Η διογκούμενη κρίση εκεί κινδυνεύει να γίνει άλλη μια υποχρέωση για τον Πούτιν και θα μπορούσε να αποδυναμώσει τα χέρια του στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών