ΑΘΗΝΑ
14:22
|
04.05.2024
Χαιρέτισε τη σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη βδομάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ελλάδα στηρίζει τον διάλογο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της διττής προσέγγισης και χαιρετίζει τη σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιανουαρίου.

Αυτά τόνισε στην τοποθέτησή του στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Επισήμανε ότι απαιτείται αρκετός χρόνος προκειμένου να επιτευχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος με τη Ρωσία που θα έχει ως στόχο την αποκλιμάκωση. Πρόσθεσε δε ότι στον διάλογο ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα πρέπει να τονιστούν εξαρχής οι ΝΑΤΟϊκές θέσεις που βασίζονται στις κοινές αρχές και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

«Βασική αρχή αποτελεί η καταδίκη οποιασδήποτε παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, μια αρχή την οποία οφείλουν να σέβονται οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς και οι χώρες με εταιρική σχέση με το ΝΑΤΟ και ειδικά η Ουκρανία που ζητά διεθνή αλληλεγγύη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρότεινε τέλος ο ΟΑΣΕ να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση της έντασης και στον έλεγχο των εξοπλισμών.

Οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο αφενός βλέπει θετικά το άνοιγμα της Ρωσίας στη διπλωματική οδό, αφετέρου δεν μπορεί να δεχθεί «οποιαδήποτε δημιουργία συμμάχων δεύτερης κατηγορίας που δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί».

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης εξέφρασε την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να συνεργαστεί  με τη Ρωσία στον έλεγχο των όπλων, συμβατικών και πυρηνικών, αλλά «αυτό πρέπει να είναι αμοιβαίο».  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Επίθεση σε αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα