Στον περιορισμό της χρήσης των ονομάτων των ταξιδιωτών και την αντικατάστασή τους με τα αρχικά γράμματα ανακοίνωσε ότι προχωρά η εταιρεία Airbnb στην πολιτεία του Όρεγκον, στο πλαίσιο ενός «πειράματος κατά του ρατσισμού», με το οποίο, όπως υποστήριξε, επιχειρεί να αμβλύνει τις διακρίσεις που υφίστανται οι μη λευκοί ταξιδιώτες.
Η ρύθμιση, η οποία κατά την εταιρεία έχει ήδη δρομολογηθεί από το 2019, χωρίς ωστόσο να εφαρμοστεί, έρχεται σε συνέχεια της αγωγής που κατέθεσαν εναντίον της Airbnb τρεις μαύρες γυναίκες κατηγορώντας την ότι επιτρέπει στους ιδιοκτήτες κατοικιών να κάνουν διακρίσεις εις βάρος των πελατών τους με βάση τη φυλή.
Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του NBCnews, το 2017 οι Πατ Χάρινγκτον (Pat Harrington), Καρλότα Φράνκλιν (Carlotta Franklin) και Έμπονι Πράις (Ebony Price) από την περιοχή του Πόρτλαντ εκκίνησαν νομικές διαδικασίες κατά της πλατφόρμας, στην οποία όπως ανέφεραν, η χρήση ονομάτων και φωτογραφιών των μελλοντικών ενοικιαστών υποδαυλίζει τις φυλετικές διακρίσεις, καθώς επιτρέπει στους οικοδεσπότες να κάνουν διακρίσεις με βάση τη φυλή, κατά παράβαση του νόμου περί δημόσιων καταλυμάτων της πολιτείας.
Ως απάντηση, και μετά τη διευθέτηση της αγωγής, η εταιρεία ανακοίνωσε πως από τις 31 Ιανουαρίου 2022 και για τουλάχιστον δύο χρόνια, οι οικοδεσπότες της Airbnb στην πολιτεία του Όρεγκον δεν θα μπορούν πλέον να βλέπουν τα ονόματα των επισκεπτών πριν εγκρίνουν τις κρατήσεις τους. Ωστόσο η ρύθμιση θα ισχύει μόνο στο Όρεγκον, χωρίς να καλύπτει καν πολίτες από άλλες πολιτείες που επιθυμούν να κάνουν μια κράτηση μέσω της Airbnb στο Όρεγκον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press.
«Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειάς μας, θα πάρουμε τυχόν διδάγματα από τη διαδικασία αυτή και θα τα χρησιμοποιήσουμε ως επιπρόσθετες πληροφορίες σε μελλοντικά εγχειρήματα για την καταπολέμηση της προκατάληψης» ισχυρίστηκε η εταιρεία, συμπληρώνοντας πως «αυτή η ρύθμιση συνάδει με τη συμφωνία εθελοντικής διευθέτησης στην οποία καταλήξαμε το 2019 με άτομα στο Όρεγκον, τα οποία εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται τα ονόματα των επισκεπτών όταν επιδιώκουν να κάνουν μια κράτηση».
Τα παράπονα για υποδαύλιση και ανοχή στις διακρίσεις στην Airbnb δεν αποτελούν καινοφανές γεγονός, όπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα του Guardian, υπενθυμίζοντας το hashtag #AirbnbWhileBlack, το οποίο κυκλοφόρησε ευρέως το 2015 και το 2016, υπογραμμίζοντας τον ρατσισμό που βιώνουν ορισμένοι από τους χρήστες της πλατφόρμας. Την ίδια περίοδο, πολλαπλές μαρτυρίες έφεραν στο φως την άρνηση αρκετών ιδιοκτητών να ενοικιάσουν χώρους σε περιπτώσεις που οι φωτογραφίες και τα ονόματα των πιθανών ενοικιαστών δεν παρέπεμπαν σε λευκά άτομα.
Έρευνα που διεξήχθη από ερευνητική ομάδα του Harvard Business School το 2016 επιβεβαίωσε τις παραπάνω μαρτυρίες, καθώς μετά την εξέταση 6.400 καταχωρήσεων της Airbnb σε πέντε αμερικανικές πόλεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «αιτήματα από επισκέπτες με χαρακτηριστικά αφροαμερικανικά ονόματα έχουν περίπου 16% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν δεκτά από πανομοιότυπους επισκέπτες με διακριτικά λευκά ονόματα».
Οι ακτιβιστές χαρακτήρισαν την αλλαγή της πολιτικής στο Όρεγκον ως μια καλή αρχή, προειδοποιώντας ότι η μικρή αυτή προσαρμογή δεν θα πρέπει να προαναγγελθεί ως το τέλος του ρατσισμού στην Airbnb.
«Πιστεύουμε ότι ο εντοπισμός των διακρίσεων είναι ζωτικής σημασίας για την εξάλειψή τους και πιστεύουμε ότι όλες οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για αυτό», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Color of Change, Τζόνι Ματίας (Johnny Mathias), επισημαίνοντας πως «εάν οι μαύροι χρήστες βρίσκονται αντιμέτωποι με λιγότερα περιστατικά διάκρισης μέσω του εργαλείου απόκρυψης των ονομάτων τους, τότε αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο».
«Οι διακρίσεις βασίζονται στην οπτική. Στο Airbnb, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη φυλή από πράγματα όπως ονόματα και φωτογραφίες προφίλ» ανέφερε η εταιρεία στο παρελθόν υποστηρίζοντας ότι συνεργάζεται με ομάδες και αρμόδιους φορείς «για να κατανοήσουμε πότε και πού συμβαίνουν οι φυλετικές διακρίσεις στην πλατφόρμα μας και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που τις καταπολεμούν». Ερωτηθείσα σχετικά με την επέκταση της πολιτικής, η εκπρόσωπος της Airbnb, Λιζ Ντεμπόλντ Φούσκο (Liz DeBold Fusco) δήλωσε πως «θέλουμε να αξιολογήσουμε πρώτα τον αντίκτυπο αυτής της αλλαγής για να καταλάβουμε εάν υπάρχουν διδάγματα από αυτή που μπορούν να ενισχύσουν τις μελλοντικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της μεροληψίας».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Color of Change υπογράμμισε την ανάγκη διαφάνειας και παροχής στατιστικών στοιχείων εκ μέρους της πλατφόρμας, προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων που εισάγει η εταιρεία. «Για να γνωρίζουμε εάν οι αλλαγές έχουν νόημα, οι εταιρείες θα πρέπει να μετρούν τα αποτελέσματα και να είναι διαφανείς με τα ευρήματά τους. Με άλλα λόγια, μια προσπάθεια χωρίς αριθμούς δεν είναι καθόλου χρήσιμη. Χαίρομαι που το Όρεγκον έχει συγκεκριμένη νομοθεσία για τα καταλύματα. Αλλά το εάν αυτή η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι η πιο σημαντική αλλαγή για να διασφαλιστεί η αντιμετώπιση των διακρίσεων στην πλατφόρμα Airbnb, θα το μάθουμε μόνο αν δούμε τα ευρήματα μιας έρευνας» κατέληξε.
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες αναδυόμενες πλατφόρμες, οι κανόνες και οι κανονισμοί συχνά ανταποκρίνονται στις τεχνολογίες που υποτίθεται ότι τις διέπουν. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές του Χάρβαρντ σημείωσαν ότι οι νόμοι κατά των διακρίσεων για τη στέγαση που επηρεάζουν τους μεγαλοϊδιοκτήτες συχνά παραβλέπονται από τους ιδιοκτήτες μικρότερης κλίμακας που χρησιμοποιούν το Airbnb.
Κατά το παρελθόν η Airbnb αντιστάθηκε στην πλήρη κατάργηση ονομάτων και φωτογραφιών των υποψηφίων ενοικιαστών, υποστηρίζοντας ότι προσθέτουν την αίσθηση της κοινότητας στον ιστότοπο. Ωστόσο υπό το βάρος της κατακραυγής το 2018 αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι οι φωτογραφίες προφίλ των επισκεπτών θα παραμένουν κρυμμένες μέχρι να γίνει αποδεκτή η κράτησή τους, και το 2020 ξεκίνησε το Project Lighthouse, μια πρωτοβουλία για τη μέτρηση της προκατάληψης στην πλατφόρμα, σε συνεργασία με το Color of Change και άλλους οργανισμούς πολιτικών δικαιωμάτων.
*Επιμέλεια κειμένου: Χριστίνα Χελά