Χθες το απόγευμα το αεροπλάνο της ρωσικής διπλωματικής αποστολής έφτασε στη Γενεύη με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ. Ο Ρώσος διπλωμάτης είχε αμέσως μια προκαταρκτική συνάντηση με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν, την οποία χαρακτήρισε «δύσκολη, αλλά πρακτική».
Σήμερα ξεκινούν οι επίσημες κεντρικές συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ με φόντο την αυξανόμενη ένταση στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. Την Τετάρτη, θα ακολουθήσει η σύνοδος ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες και την Πέμπτη η σύνοδος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στη Βιέννη.
Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες, καθώς και στελέχη του ΝΑΤΟ διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως η έντονη αυτή εβδομάδα των διαπραγματεύσεων κινείται στα πλαίσια του «διαλόγου», και όχι της προσπάθειας για έναν «συμβιβασμό». Παρόλα αυτά, οι 100.000 Ρώσοι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα της Ουκρανίας, και το τελεσίγραφο από πλευρά της Ρωσίας για στρατιωτική δράση εάν δεν εισακουστεί το αίτημά της για εγγυήσεις ασφαλείας, έχουν θέσει ήδη τους όρους της συζήτησης.
Από δυτικής πλευράς, τονίζεται πως η Ρωσία θα πρέπει να ακούσει και να συζητήσει τις αιτιάσεις των Αμερικανών για «παρέμβαση στη διαδικασία των αμερικανικών εκλογών», προηγούμενες στρατιωτικές της επεμβάσεις στην Ουκρανία και τη Γεωργία, καθώς και τη χρήση χημικών όπλων.
Ενώ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει πως το ζήτημα της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014, το οποίο θεωρείται από το ΝΑΤΟ ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δεν πρόκειται να συζητηθεί, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν προτίθενται σε καμία περίπτωση να ανταποκριθούν στο αίτημα της Ρωσίας να αποσυρθούν τα νατοϊκά στρατεύματα από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που εισήλθαν στη συμμαχία μετά το 1997.
Εντούτοις, Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως υπάρχουν ελπίδες για γόνιμες συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αναφορικά με τα ζητήματα του περιορισμού της ανάπτυξης πυραυλικών συστημάτων και της μείωσης του αριθμού των στρατιωτικών ασκήσεων.
Σε δύο τηλεφωνικές συνομιλίες τους τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Πούτιν ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση περαιτέρω επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, απειλή με την οποία έχει συνταχθεί και το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Ρώσος πρόεδρος, από την πλευρά του, απάντησε πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα κολοσσιαίο λάθος και θα οδηγούσε τις σχέσεις των δύο χωρών στην πλήρη ρήξη.
ΠΗΓΗ: Reuters, Politico. eu.