Στην Αλβανία θα γίνει το στρατηγείο του ΝΑΤΟϊκού Κέντρου διοίκησης των Ειδικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη (γνωστό ως SOCEUR) στο πλαίσιο προσπαθειών ενίσχυσης των δυνατοτήτων για «περιφερειακή σταθερότητα».
H εξέλιξη σημειώνεται σε μία τεταμένη και ρευστή περίοδο στα Δυτικά Βαλκάνια, κατά την οποία οξύνονται οι αντιπαραθέσεις στη Βοσνία_Ερζεγοβίνη που παραπαίει 25 χρόνια μετά την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον και τις τεταμένες σχέσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας, 23 χρόνια από τις ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις του 1999 κατά της πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.
Πληροφορίες της βαλκανικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Balkan Insight επικαλείται τη SOCEUR αναφέροντας πως η εγκατάσταση του «στρατηγείου» στην Αλβανία θα προσφέρει «αυξημένη δια-λειτουργικότητα» με τους συμμάχους τους στη χώρα, «σημαντική πρόσβαση σε συγκοινωνιακούς κόμβους στα Βαλκάνια» και μεγαλύτερη «ευελιξία» επειδή η γεωγραφική θέση μειώνει τους επιχειρησιακούς χρόνους και αυξάνει την ευελιξία των ειδικών επιχειρήσεων και των συμβατικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.
Η εξέλιξη προκάλεσε ικανοποίηση στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα που αντιμετώπισε την εξέλιξη σαν «έκφραση της πολύ υψηλής αξιοπιστίας (σ.σ. της χώρας του) και της πολύ στενής συνεργασίας» και στον υπουργό Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου Άρμεντ Μεχάι που εκτίμησε πως πρόκειται για «εξαιρετική είδηση» θεωρώντας πως επιβεβαιώνει τη «δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».
Οι σχέσεις Αλβανίας με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
Υπενθυμίζεται πως η Αλβανία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ το 2009 αλλά συνεργαζόταν στενά με το ΝΑΤΟ ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 στέλνοντας κυανόκρανους στη Βοσνία_Ερζεγοβίνη, το 2002 στρατεύματα στο Αφγανιστάν, το 2003 στρατιωτικούς στο Ιράκ.
Το 2015 ΗΠΑ και Αλβανία υπέγραψαν Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.