ΑΘΗΝΑ
09:48
|
23.04.2024
Οι επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών σε Νιγηρία και Αγκόλα αποβλέπουν σε επενδύσεις, υποστήριξη ή και συμμαχίες στο φόντο πιθανών κρίσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θέματα διεθνούς δικαίου της Θάλασσας και σύσφιξης των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με τη Νιγηρία συζητά από νωρίς σήμερα στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, Αμπούτζα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να προσελκύσει επενδύσεις και να εξασφαλίσει συμμάχους και εταίρους σε μία πιθανή μεγαλύτερη όξυνση της αντιπαράθεσης με την Τουρκία.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της νιγηριανής κυβέρνησης ο Δένδιας τόνισε πως πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη χώρα της Αφρικής που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό και είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ηπείρου.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε με τον αντιπρόεδρο της νιγηριανής κυβέρνησης, Ολουγέμι Ολουλίκι Οσινμπάντζο και τον Νιγηριανό ομόλογό του, Τζέφρι Ονγιάμα, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως συζήτησαν και ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την καταπολεμηση της τρομοκρατίας στην υποσαχάρεια Αφρική, το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας, την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων και την υπογραφή σειράς πρωτοκόλλων.Ευχαρίστησε επίσης τη νιγηριανή κυβέρνηση για την στήριξη που προσέφερε στην προσπάθεια της Ελλάδας να εκλεγεί μεταξύ των μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.Αναφέρθηκε επίσης και στην πολυμελή ελληνική επιχειρηματική κοινότητα που ακμάζει στη Νιγηρία εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Επιπλέον, χαιρέτισε το πρόσφατο επενδυτικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία της Νιγηριανής πρέσβειρας στην Αθήνα λέγοντας πως «τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να ενθαρρυνθούν» με πιθανό επόμενο βήμα την πραγματοποίηση ενός ελληνικού επιχειρηματικού φόρουμ στη Νιγηρία.

Στο πλαίσιο της διήμερης παραμονής του στη Νιγηρία ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναμένεται να συναντήσει τον Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Υγείας, Adeleke Olorunnimbe Mamora.

Αύριο η επίσκεψη Δένδια στην Αγκόλα

Αύριο, Τρίτη 11 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Ανγκόλα όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Τέτε Αντόνιο.

Οι δυο Υπουργοί Εξωτερικών μετά το πέρας των συνομιλιών θα υπογράψουν Μνημόνιο διμερούς συνεργασίας και στη συνέχεια θα κάνουν κοινές δηλώσεις σε δημοσιογράφους.

Ακολούθως, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με την Υπουργό Υγείας, Silvia Lutucuta.

Κατόπιν, ο Υπουργός  Εξωτερικών θα μεταβεί στο Αθλητικό Σχολείο Lubango όπου και θα προσφερθεί ελληνική δωρεά, παρουσία του Υφυπουργού Νεολαίας, Fernando Francisco João.

Την ίδια ημέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Υπουργό Επικράτειας αρμόδιο για τον Οικονομικό Συντονισμό, Manuel José Nunes Júnior.

Την Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να γίνει δεκτός σε ακρόαση από τον Πρόεδρο της Αγκόλας,Ζοάο Λουρένσο.

Οι επαφές του Νίκου Δένδια σε Νιγηρία και Αγκόλα εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό της ενεργοποίησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην αφρικανική ήπειρο. Εστιάζουν, μεταξύ άλλων,  στις  περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και στην ενδυνάμωση των πολιτικών και οικονομικών διμερών σχέσεων με έμφαση στις επενδύσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Τι συζητά με την Ουκρανία η κυβέρνηση;

Οι «Σπαρτιάτες» και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία

Στον Ε65 ο Μητσοτάκης, Καστελλόριζο και Ρόδο για τον Κασσελάκη

Σε Κουβέιτ και Κατάρ πάει ο Γεραπετρίτης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα