ΑΘΗΝΑ
23:18
|
18.04.2024
Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος είναι ο νέος προκαθήμενος της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης. Στην εκλογή του προχώρησε σήμερα η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου που συνήλθε στο Φανάρι, στο πλαίσιο τακτικής συνεδρίασης και προέκρινε για τον Αρχιεπισκοπικό θώκο τον κ. Ευγένιο, ο οποίος συγκροτούσε το Τριπρόσωπο μαζί με τους Μητροπολίτες Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο και Πέτρας και Χερσονήσου Γεράσιμο.

Υπενθυμίζεται ότι η θέση του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κρήτης είχε μείνει κενή μετά την ομόφωνη απόφαση της Επαρχιακής Συνούδου για απαλλαγή του αρχιεπισκόπου Κρήτης, Ειρηναίου από τα καθήκοντα του, λόγω προβλημάτων υγείας.

Η είδηση της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου έγινε γνωστή στους πιστούς με τον χαρμόσυνο ήχο της καμπάνας του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης αναμένεται να μεταβεί αμέσως στο Φανάρι, απόψε ή αύριο το πρωί, για την αποδοχή της θέσης και την τέλεση της Ακολουθίας του Μικρού και Μεγάλου Μηνύματος.

Ακολούθως, τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η εγκαθίδρυσή του θα γίνει μετά από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος και αφού προηγηθεί η καθιερωμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία αντιπροσωπείας των ιεραρχών του νησιού ότι θα εκπληρώσει τα καθήκοντά του ως προκαθημένου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου αναμένεται να γίνει περί τα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου.

Ποιος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Ο κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 14 Φεβρουαρίου 1968. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1990. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στις 23 Φεβρουαρίου 1991 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σελινάρι. Την επομένη χειροτονήθηκε Διάκονος και στις 3 Μαρτίου του ίδιου έτους Πρεσβύτερος από τον τότε Μητροπολίτη Πέτρας κυρού Νεκτάριο. Στις 24 Δεκεμβρίου 1991 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου και ως Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως Λασιθίου. Στις 6 Ιουνίου 2001 διορίστηκε Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και το 2004 ανέλαβε τη Διεύθυνση του επισήμου περιοδικού της Εκκλησίας της Κρήτης «Απόστολος Τίτος». Στις 26 Μαΐου 2005 εξελέγη τιτουλάριος Επίσκοπος Κνωσού, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Η χειροτονία του στο βαθμό του Επισκόπου τελέστηκε στις 28 Μαΐου 2005 στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου. Άσκησε τα καθήκοντα του Αρχιγραμματέα της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης (2005-2010). Στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 εξελέγη Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Πηγή: ΕΡΤ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σφοδρές αντιδράσεις Χριστιανών για την επίθεση με μαχαίρι σε ασσυριακό ναό στο Σίδνεϊ

Πάπας Φραγκίσκος: Να σταματήσει το σπιράλ της βίας στη Μέση Ανατολή

Η υποκρισία των αγιορειτών: Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Σχέδια Χριστιανών Σιωνιστών για τη θυσία κόκκινης δαμαλίδος στην Ιερουσαλήμ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα