Τα μεγάλα μέσα της Τεχνητής Νοημοσύνης έβαλε μπροστά η γερμανική BioNTech σε μία προσπάθεια να αναγνωρίσει και να …προλάβει (με έναν τρόπο) τις πιο επικίνδυνες παραλλαγές του κορονοϊού σε πραγματικό χρόνο αντί να περιμένει για μήνες, συχνά «κατόπιν εορτής».
Σε συνεργασία με τη βρετανική εταιρία τεχνολογίας InstaDeep, η BioNTech ανέπτυξαν με βάση αλγόριθμο τη δυνατότητα αναγνώρισης δυνητικά επικίνδυνων παραλλαγών φτιάχνοντας και δοκιμάζοντας μέσα στον τελευταίο χρόνο ένα σύστημα «έγκαιρης προειδοποίησης», (Early Computational Detection of Potential High Risk SARS-CoV-2 Variants που το αποκαλούν για συντομία EWS).
Μέσα σε αυτό το διάστημα το σύστημα EWS αναγνώρισε με επιτυχία το 90% των παραλλαγών ανησυχίας και ενδιαφέροντος που αργότερα κατονόμασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Σε κοινή ανακοίνωση των δύο εταιριών αναφέρεται πως ο αλγόριθμος βρήκε τα δυνητικά επικίνδυνα στελέχη δύο μήνες πριν από την επιβεβαίωση του ΠΟΥ ενώ η παραλλαγή Όμικρον αναγνωρίστηκε ως παραλλαγή υψηλού κινδύνου προχωρώντας παράλληλα άμεσα και στην πλήρη γενετική «χαρτογράφησή» της.
Διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρίας τεχνολογίας τόνισε πως κάθε βδομάδα εντοπίζονται πάνω από 10.000 νέες αλληλουχίες κορονοϊών σε μία προσπάθεια να δείξει τη σημαντική συνεισφορά των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στην καλύτερη αναγνώριση και αντιμετώπιση των δυνητικά επικίνδυνων παραλλαγών του covid-19.