ΑΘΗΝΑ
08:10
|
26.04.2024
Ο Μπάιντεν αναμένεται να υποστηρίξει την αλλαγή των κανόνων της Γερουσίας, δίνοντας το «πράσινο φως» για την κατάργηση του filibuster.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, θα χρησιμοποιήσει τις επόμενες ημέρες μια ομιλία στην πολιτεία της Τζόρτζια ώστε να δηλώσει την υποστήριξή του στην αλλαγή των κανόνων της Γερουσίας που έχουν εμποδίσει τη νομοθεσία για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων ψήφου, λέγοντας ότι είναι καιρός να επιλέξουμε «τη δημοκρατία έναντι της απολυταρχίας».

Συγκεκριμένα, την επόμενη Τρίτη (18/1) ο 46ος ένοικος του Λευκού Οίκου θα αποτίσει φόρο τιμής στις προηγούμενες μάχες για τα πολιτικά δικαιώματα, επισκεπτόμενος τη Βαπτιστική Εκκλησία Ebenezer της Ατλάντα, όπου κάποτε λειτουργούσε ο αείμνηστος ακτιβιστής των πολιτικών δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ και καταθέτοντας στεφάνι στην κρύπτη του Κινγκ και της συζύγου του, Κορέτα. Είναι στο πλαίσιο αυτής της περίστασης που ο Μπάιντεν αναμένεται να αναφερθεί στη σημερινή πρόκληση της κατάργησης του filibuster, του διαβόητου κανόνα που απαιτεί συγκεκριμένο αριθμό γερουσιαστών (60) για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου.

Με τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, να ορίζει την Ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ως την καταληκτική ημερομηνία είτε για την ψήφιση νομοθεσίας για την ψηφοφορία είτε για την αναθεώρηση των κανόνων, ο Μπάιντεν σκοπεύει -σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα- να ξυπνήσει τις αναμνήσεις της εισβολής στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ πριν από ένα χρόνο, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στη συγκεκριμένη νομοθετική προσπάθεια.

«Οι επόμενες μέρες, όταν αυτά τα νομοσχέδια θα τεθούν σε ψηφοφορία, θα σηματοδοτήσουν μια καμπή σε αυτό το έθνος. Θα επιλέξουμε τη δημοκρατία από την απολυταρχία, το φως από τη σκιά, τη δικαιοσύνη από την αδικία; Ξέρω πού βρίσκομαι. δεν θα υποχωρήσω. Δεν θα πτοηθώ. Θα υπερασπιστώ το δικαίωμα ψήφου σας και τη δημοκρατία μας ενάντια σε όλους τους εχθρούς, εντός και εκτός. Και έτσι το ερώτημα είναι πού θα σταθεί ο θεσμός της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών;», θα πει, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στον αμερικανικό Τύπο.

Την ίδια στιγμή ακτιβιστές υπέρ της εκλογικής μεταρρύθμισης φιλικά διακείμενοι στο Δημοκρατικό Κόμμα αλλά επικριτικοί ως προς την μεταρρυθμιστική αποτυχία της παρούσας διοίκησης, σκοπεύουν να απέχουν από την προεδρική ομιλία, με την υποψήφια για το αξίωμα του κυβερνήτη της πολιτείας, Στέισι Άμπρααμς, να αποτελεί το κορυφαίο παράδειγμα. «Είμαστε πέρα από τις ομιλίες. Σε αυτό το σημείο, αυτό που χρειαζόμαστε, αυτό που απαιτούμε, είναι η ομοσπονδιακή νομοθεσία», δήλωσε η Λατόσα Μπράουν, συνιδρυτής του Black Votes Matter.

Δέον να σημειωθεί πως εκτός της σφοδρής αντίδρασης των παραδοσιακά εχθρικών ως προς την υπεροχή της ομοσπονδιακής νομοθετικής πρωτοβουλίας Ρεπουμπλικάνων η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αναμένεται να συναντήσει ισχυρή αντίσταση από τη δεξιά πτέρυγα των Δημοκρατικών στη Γερουσία, όπου οι Τζο Μάντσιν (Δυτική Βιρτζίνια) και Κίρστεν Σίνεμα (Αριζόνα) δημιουργούν συνεχώς εμπόδια στην αλλαγή των ισχυόντων κανονισμών της Γερουσίας.

Πηγές: The Hill, Axios, NBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα