ΑΘΗΝΑ
18:20
|
26.04.2024
Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση του επικεφαλής ιατρικού συμβούλου του Αμερικανού προέδρου και του γερουσιαστή του Κεντάκι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση του διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών και επικεφαλής ιατρικού συμβούλου του Αμερικανού προέδρου, Άντονι Φάουτσι και του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή του Κεντάκι, Ραντ Πολ, σε μια ασυνήθιστα συναισθηματικά φορτισμένη ακρόαση ενώπιον της Γερουσίας.

Ο σκεπτικιστής προς την διαχείριση της πανδημίας και σκληρός πολέμιος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, Πολ, είπε ότι ο Φάουτσι ήταν ο «κορυφαίος αρχιτέκτονας» της απάντησης της Αμερικής κατά του Covid, κατηγορώντας τον για τους περίπου 450.000 θανάτους που σημειώθηκαν από τότε που ανέλαβε ο Μπάιντεν. Σημείωσε δε πως η τακτική του υποχρεωτικού εμβολιασμού εντάσσεται σε μια λογική αυστηρών μέτρων δημόσιας υγείας που έχουν επιτείνει το πρόβλημα, ενώ κατηγόρησε τον Φάουτσι για μονομανία σε ότι αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

«Εσείς προσωπικά μου επιτίθεστε και με κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο για οτιδήποτε λέτε», απάντησε ο Φάουτσι. Ο 81χρονος διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις του Πολ σκοπό έχουν να αποσπάσουν την κοινωνία των ΗΠΑ από το σημαντικό έργο της αντιμετώπισης της πανδημίας και τον έκαναν τον ίδιο και την οικογένειά του προσωπικό στόχο βίας.

Ο Φάουτσι υπενθύμισε ότι στα τέλη Δεκεμβρίου, ένας άνδρας συνελήφθη καθ’ οδόν από την Καλιφόρνια προς την πρωτεύουσα Ουάσιγκτον οπλισμένος με ένα επιθετικό όπλο AR-15 και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών.

Στη συνέχεια, ο Φάουτσι δημοσίευσε μια εκτύπωση από τον ιστότοπο του Πολa που έδειχνε το πανό «Fire Dr Fauci» δίπλα σε μια πρόσκληση για δωρεά στην εκστρατεία του γερουσιαστή και κατέληξε λέγοντας: «Εκμεταλλεύεστε μια καταστροφική επιδημία για το πολιτικό σας κέρδος».

Χρειάζεται επειγόντως ένα σούπερ εμβόλιο

Πέραν της αντιπαράθεσης με τον Πολ ο Φάουτσι επισήμανε τα οφέλη του εμβολίου. «Ο κίνδυνος νοσηλείας είναι 17πλάσιος και 20 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος θανάτου, εάν δεν έχετε εμβολιαστεί, σε σχέση με εάν το έχετε κάνει», τόνισε. 

Έκανε δε αναφορά στην ανάγκη να αναπτυχθεί ένα «σούπερ» εμβόλιο κατά του κορονοϊού. «Κοιτάζοντας το μέλλον, στο πλαίσιο της συνεχούς εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η σημασία της ανάπτυξης ενός σούπερ εμβολίου για τους κορονοϊούς. Συγκεκριμένα χρειάζεται ένα εμβόλιο αποτελεσματικό έναντι όλων των παραλλαγών του Sars-Cov-2 και έναντι όλων των κορονοϊών», ήταν τα λόγια του. 

Κριτική κατά Μπάιντεν για μη γρήγορη αντίδραση στην Omicron

Ο Φάουτσι αναφέρθηκε στο «σούπερ εμβόλιο» σε μία περίοδο που οι ειδικοί διατυπώνουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων σκευασμάτων έναντι της Oμικρον, που μπορεί να παρακάμψει το ανοσολογικό σύστημα πιο εύκολα.

Οι ΗΠΑ έσπασαν το ρεκόρ του αριθμού των ανθρώπων που νοσηλεύονται με Covid-19, με σχεδόν 146.000 ασθενείς με κορονοϊό να καταλαμβάνουν αυτήν τη στιγμή ένα κρεβάτι νοσοκομείου σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Υγείας. Μεταξύ αυτών, σχεδόν 24.000 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας

Παράλληλα, επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αριθμός των νοσηλειών αναμένεται ότι θα διπλασιαστεί. Τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα δέχονται ιδιαίτερη πίεση, ενώ πολλές πολιτείες έχουν υιοθετήσει νέα πρωτόκολλα για να βοηθήσουν τους υγειονομικούς.

Πηγές: NBC, CNN, Axios

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Τον Ιούνιο η δίκη Κασιδιάρη-Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

Τραυματίας σε τροχαίο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα