ΑΘΗΝΑ
01:48
|
27.04.2024
Περιορισμό της οικονομικής ανάπτυξης διεθνώς προβλέπει για το 2022 και το 2023 η Παγκόσμια Τράπεζα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πιθανή ανάσχεση ή περιορισμό της διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης, εν μέσω των συνεχιζόμενων απειλών για την πορεία της πανδημίας που προκαλούν οι νέες παραλλαγές, προβλέπει για το 2022 μεταξύ άλλων η τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Προβλέπεται πως η παγκόσμια ανάπτυξη από το 5,5% που ήταν το 2021 να περιοριστεί φέτος στο 4,1% και το 2023 πιθανώς στο 3,2% επειδή εκτιμάται πως τα επίπεδα ζήτησης θα υποχωρήσουν και τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης θα περιοριστούν ή θα περικοπούν.

Οι αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας κάνουν αυτές τις προβλέψεις διαπιστώνοντας πως η διεθνής οικονομία αντιμετωπίζει παράλληλα την πανδημία Covid-19, τον αυξημένο πληθωρισμό και την αβεβαιότητα πολιτικών αντιμετώπισης αυτών των φαινόμενων δεδομένων και των πολιτικών που προσπαθούν να χαράξουν αρκετές ισχυρές χώρες που δείχνουν να κινούνται σε «αχαρτογράφητα» νερά.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς, εκτιμά επίσης πως οι αυξανόμενες ανισότητες και οι προκλήσεις για την ασφάλεια είναι πολύ επιβαρυντικές ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς η πανδημία ξαναμοίρασε την πίτα κερδών διευρύνοντας περαιτέρω την ανισότητα στα εισοδήματα και αντιστρέφοντας όποια μικρή  πρόοδο είχε επιτευχθεί τις προηγούμενες δεκαετίες.

Εικόνα

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, η πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει «διόρθωση» ανάπτυξης κατά 1,2% εκτιμώντας πως το 2022 θα ανέλθει στο 3,7% και το 2023 στο 2,6%.

Για την Ευρωζώνη εκτιμά πως η «προσγείωση» θα είναι σχετικώς ηπιότερη αφού από το 5,2% το 2021 αναμένεται να κατέβει στο 4,2% το 2022 και στο 2,1% το 2023.

Για την Κίνα, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει  ελαφρά μείωση της ανάπτυξης εκτιμώντας πως το 2022 θα φθάσει στο 5,1% και στο 5,2% το 2023. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα