ΑΘΗΝΑ
06:54
|
18.05.2024
Σφοδρή επίθεση κατά της Μόσχας από τον Σουηδό ΥΠ.ΕΞ. και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της σκανδιναβικής χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Οι ενέργειες της Ρωσίας απειλούν ολόκληρη την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Χούλτκβιστ σε μια κεντρική ομιλία στο Folk och Försvar, μια ετήσια συνάντηση της κοινότητας της σουηδικής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, αναφέρει ο ιστότοπος Εuractiv, επικαλούμενο πληροφορίες του συντάκτη του Τσαρλς Ζούμκσι.

«Όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα στη δική τους κυριαρχία σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ, και έτσι η Ρωσία με την πρακτική της αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο», συμπλήρωσε ο Χούλκτβιστ, υπουργός Άμυνας της σκανδιναβικής χώρας από το 2014.

«Η Σουηδία πρέπει να είναι σε θέση να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πιο σημαντική πλατφόρμα πολιτικής ασφάλειας της Σουηδίας», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας: «Η στρατηγική μας είναι να οικοδομήσουμε ασφάλεια μαζί με άλλους. Είμαστε σήμερα ένας αξιοσέβαστος συνεργάτης που συμβάλλει στην παροχή ασφάλειας. Αυτό που κάνουμε είναι δική μας επιλογή και βασίζεται σε αποφάσεις που ελήφθησαν από το σουηδικό Riksdag. Έτσι πρέπει να παραμείνει. Δεν υπάρχει χώρος για συμβιβασμούς σε αυτό το σημείο».

Δέον να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης η αντιπολίτευση, με επικεφαλής τους κεντροδεξιούς Μετριοπαθείς, ζήτησε δια στόματος του επικεφαλής της, Ουλφ Κρίστερσον,από την κυβέρνηση να ξεκινήσει συνομιλίες στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο για την πολιτική ασφαλείας της Σουηδίας ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Κρίστερσεν δεν δίστασε να πει επίσης ότι η Σουηδία πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Φινλανδίας στο ζήτημα του ΝΑΤΟ, σκεπτόμενη κι αυτή να ενταχθεί στον ίδιο οργανισμό.

«Η Σουηδία θα πρέπει τώρα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Φινλανδίας σε μια ευρεία πολιτική συναίνεση. Γιατί ο σκοπός της Φινλανδίας είναι και δικός μας. Δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς μπορεί να αποκλειστεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ σε μια κατάσταση όπου η Ρωσία ενεργεί όλο και περισσότερο όπως η Σοβιετική Ένωση. Δεν ψάχνω για μάχη για το θέμα του ΝΑΤΟ, αλλά το να αποκλείσω τώρα ποιες είναι οι κρίσιμες εγγυήσεις ασφάλειας για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο είναι δύσκολο για μένα να καταλάβω», είπε χαρακτηριστικά o αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Πηγές: Euractiv

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα