ΑΘΗΝΑ
02:33
|
25.04.2024
Πρώτη δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου μετά από 1,5 χρόνο. Πώς αποτιμούν οι αναλυτές την παρουσία του Βορειοκορεάτη ηγέτη στην εκτόξευση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βορείου Κορέας μετέδωσε ότι η χώρα πραγματοποίησε νέα επιτυχημένη εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου, παρουσία του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν για πρώτη φορά έπειτα από περίπου 1,5 χρόνο.

Η πυραυλική δοκιμή προκάλεσε την καταδίκη τόσο της Ουάσινγκτον όσο και του Τόκιο, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν έκρυψε την ανησυχία του.

Ήταν η δεύτερη υπερηχητικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα μέσα σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας και η τρίτη εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου συνολικά. Υπενθυμίζεται πως την Πρωτοχρονιά ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του με προηγμένη τεχνολογία, σε μία περίοδο κατά την οποία οι συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ έχουν «παγώσει».

«Η πυραυλική δοκιμή είχε στόχο την τελική επαλήθευση των τεχνικών προδιαγραφών του ανεπτυγμένου υπερηχητικού οπλικού συστήματος», ανέφερε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, συμπληρώνοντας ότι «η ανώτερη ικανότητα ελιγμών του υπερηχητικού όπλου επαληθεύτηκε με εντυπωσιακό τρόπο κατά το τελευταίο στάδιο των δοκιμών».

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προέτρεψε τους στρατιωτικούς επιστήμονες να «επιταχύνουν περαιτέρω τις προσπάθειες για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και ποσότητας, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό τους», μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η παρουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν στη δοκιμή καταδεικνύει σημαντική βελτίωση της πυραυλικής τεχνολογίας στη Βόρεια Κορέα, γράφει σε δημοσίευμά του το BBC. «Η παρουσία του καταδεικνύει την προσήλωσή του σε αυτό το πρόγραμμα», σχολίασε ο Άνκιτ Πάντα, αναλυτής του Carnegie Endowment for International Peace με έδρα τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση καταδίκης των πυραυλικών δοκιμών στη Βόρεια Κορέα και κάλεσαν την Πιονγκγιάνγκ να πάψει να λειτουργεί ως «αποσταθεροποιητικός παράγοντας» στην περιοχή. Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Το ρομπότ Emo μπορεί να μαντέψει πότε θα χαμογελάσεις…

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα