ΑΘΗΝΑ
03:51
|
25.04.2024
Το συμβουλευτικό σώμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα εμβόλια εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τη χρήση των σημερινών εμβολίων Covid-19 ως ενισχυτικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η χρήση των αρχικών εμβολίων κατά του Covid-19 ως ενισχυτικών έναντι των αναδυόμενων παραλλαγών είναι λάθος προσέγγιση, δήλωσε ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προσθέτοντας ότι ο κόσμος χρειάζεται νέα εμβόλια, τα οποία να προστατεύουν από μόλυνση και μετάδοση.

«Μια στρατηγική εμβολιασμού που βασίζεται σε επαναλαμβανόμενες αναμνηστικές δόσεις του αρχικής σύνθεσης εμβολίου είναι απίθανο να είναι κατάλληλη ή βιώσιμη», δήλωσε χθες, Τρίτη, η Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για τη Σύνθεση Εμβολίου Covid-19 (TAG-Co-VAC).

Παρόλο που πολλές χώρες έχουν εστιάσει στον εμβολιασμό του πληθυσμού με ενισχυτικές δόσεις, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες «η άμεση προτεραιότητα για τον κόσμο είναι η επιτάχυνση της πρόσβασης στον αρχικό εμβολιασμό, ιδιαίτερα για ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια». Επισημάνθηκε επίσης η «ανάγκη για ισότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια ανάμεσα στο σύνολο των χωρών έτσι ώστε να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι δημόσιας υγείας».

Ενώ τα μέχρι τώρα διαθέσιμα εμβόλια επικεντρώνονται στη «μείωση σοβαρής νόσησης και θανάτου, καθώς και στην προστασία των συστημάτων υγείας», υπάρχει ανάγκη για εμβόλια «που έχουν υψηλό αντίκτυπο στην πρόληψη της μόλυνσης και της μετάδοσης». Μέχρι να αναπτυχθούν τέτοια εμβόλια, τα υπάρχοντα εμβόλια μπορεί να χρειαστεί να ενημερωθούν για να στοχεύσουν καλύτερα τις αναδυόμενες παραλλαγές του ιού όπως η Όμικρον, πρόσθεσε η ομάδα των ειδικών.

Οι επιστήμονες θα πρέπει να εργαστούν για να δημιουργήσουν εμβόλια που «προκαλούν ανοσο-αποκρίσεις που είναι ευρείες, ισχυρές και μακροχρόνιες, προκειμένου να μειωθεί η ανάγκη για διαδοχικές αναμνηστικές δόσεις», προτρέπει η TAG-Co-VAC.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής της Στρατηγικής για τις Βιολογικές Απειλές και τα Εμβόλια της ρυθμιστικής αρχής για τα φάρμακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη αρκετά δεδομένα για να προτείνουν μία δεύτερη ενισχυτική δόση –δηλαδή έναν τέταρτο, μέχρι στιγμής εμβολιασμό – παρόλο που ορισμένες χώρες προέτρεψαν μια τέτοια κίνηση.

Ο Μάρκο Καβαλέρι είπε ότι «ανησυχούμε για μια στρατηγική που εμπλέκει τον επαναληπτικό εμβολιασμό σε σύντομο χρονικό διάστημα», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε πραγματικά να δίνουμε συνεχώς μια αναμνηστική δόση κάθε τρεις με τέσσερις μήνες».

Ο ΠΟΥ είπε ότι η Όμικρον θα μπορούσε να μολύνει περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της ΕΕ τους επόμενους δύο μήνες και προέτρεψε τις αρχές της ένωσης να μην αντιμετωπίζουν τον ιό ως ενδημικό.

ΠΗΓΗ: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα