ΑΘΗΝΑ
07:44
|
03.05.2024
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απόφαση του παραιτηθέντος διευθυντή Άγγελου Τσέκερη και ετοιμάζονται για δυναμικούς αγώνες με στόχο τη συνέχιση έκδοσης της εφημερίδας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη φουρτούνα της αβεβαιότητας πλέει η ιστορική εφημερίδα της αριστεράς «Η Αυγή» μετά την παραίτηση του διευθυντή της Άγγελου Τσέκερη επειδή απέτυχε στην προσπάθεια να εξασφαλίσει τους βασικούς οικονομικούς πόρους για την έκδοσή της, μέσω τουλάχιστον 5.000 συνδρομητών από τα περίπου 60.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος σε σημείωμα που ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Facebook υποστηρίζει πως πλέον η Αυγή δεν είναι βιώσιμη και το καθημερινό της φύλλο θα σταματήσει να κυκλοφορεί.

Αναφερόμενος στις αιτίες που τον οδήγησαν στην απόφασή του τονίζει:

«Λίγο κάτι σαν απολογισμός για την υπόθεση της Αυγής. Στην Αυγή ανέλαβα ως διευθυντής στα τέλη Απριλίου του 2018.Πίστευα ότι ανεξάρτητα από την γενικότερη κρίση του τύπου, η κυκλοφορία της εφημερίδας ήταν δραματικά υποτιμημένη. Επομένως αν δείχναμε ενδιαφέρον και φροντίδα για την εικόνα και το περιεχόμενο της, ο κόσμος θα ανταποκρινόταν.

Και ο χώρος θα αποκτούσε μια βιώσιμη, παρεμβατική και σοβαρή εφημεριδα όπως του αξίζει. Τα καταφέραμε; Όχι. Η αλήθεια είναι ότι στην πορεία από τότε ως εδώ, η εφημερίδα απέκτησε νέους αναγνώστες. Αλλά οι νέοι αναγνώστες δεν πάνε στο περίπτερο.

Θέλουν το pdf. Και για να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της η εφημερίδα βασισμένη στο ηλεκτρονικό χρειάζονταν 5000 συνδρομητές. Θεωρούσα ότι σε μια δεξαμενή 60.000 μελών του κόμματος θα καταφέρναμε να συγκεντρώσουμε αυτόν τον κόσμο. Δεν καταφέραμε ούτε να το πλησιάσουμε.

Και η διεύθυνση αξιολογείται πάνω σε αυτό. Τους αναγνώστες τους κερδίζεις, δεν μπορείς να απαιτείς να σου τους φέρουν με το ζορι. Και δεν τους κερδίσαμε. Σήμερα η κατάσταση έχει ως εξης: Ελλείψει συνδρομητών, οι πόροι για να χρηματοδοτηθεί η καθημερινή έκδοση, απλά δεν υπάρχουν.

Τελεία. Αλλα και να υπήρχαν, είναι πολύ δύσκολο για μια συντακτική ομάδα να συνεδριάζει, να σχεδιάζει, να τσακώνεται, να δίνει τον καλύτερο εαυτό της, για ένα καθημερινό φύλλο που κυκλοφοριακά είναι τόσο προβληματικό. Είναι θέμα κύρους και αξιοπρέπειας.

Αυτή είναι η πραγματικοτητα. Η διεύθυνση αξιολογείται εξ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα σας το περιέγραψα. Σας ευχαριστώ για όλα. Και ειδικά στους ανθρωπους με τους οποιους δουλέψαμε μαζί τοσον καιρό, αλλά κυριως σε όσους και όσες αγαπούν πραγματικά την Αυγή, και το αποδεικνύουν καθημερινά εδώ, εκφράζω την ειλικρινή μου λύπη που δεν ως διευθυντης δεν κατάφερα κάτι καλύτερο. Αυτά»

Πώς αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Η εξέλιξη προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, σήμερα την έκτακτη σύγκλιση γενικής συνέλευσης 49 εργαζομένων, οι οποίοι αποφάσισαν ομόφωνα ότι είναι απερίφραστα αντίθετοι σε κάθε σχεδιασμό για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της ιστορικής εφημερίδας που συμπληρώνει φέτος 70 χρόνια από την γέννησή της.

Τονίζουν πως  «μετά από 7 δεκαετίες αδιάλειπτης καθημερινής μάχης για την ενημέρωση, η οποία ανετράπη μόνο από το καθεστώς των συνταγματαρχών, οι εργαζόμενοι της ΑΥΓΗΣ παραμένουμε ακόμη εδώ και θα δώσουμε μάχη για να παραμείνει ανοιχτή η καθημερινή και κυριακάτικη έκδοση της, θα παλέψουμε για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας».

¨«Απαράδεκτη και κυνική» η στάση της διοίκησης

Καταγγέλλουν ως «απαράδεκτη και κυνική» τη στάση της διοίκησης της εφημερίδας κατηγορώντας την πως εξακολουθεί να μην ενημερώνει τους εργαζόμενους «επίσημα για το σχέδιο καταστροφής της ΑΥΓΗΣ». Θεωρούν δε πως η διοίκηση έχει ήδη αρχίσει «να υλοποιεί σχέδιο για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου» με συνέπεια τις απολύσεις άγνωστου αριθμού εργαζομένων, ενώ εντείνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου που είχαν καταγγείλει από την αρχή σαν «βόμβα στα θεμέλια του οργανισμού».

Αναφέρουν δε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους:

Όμως η χρεωκοπία της εφημερίδας και η απαξίωση του δημοσιογραφικού της στίγματος έχει πρόσωπα και διευθύνσεις, και σίγουρα τα πρόσωπά αυτά δεν είναι των εργαζομένων, οι οποίοι επί σειρά ετών έχουμε βάλει πλάτη για τη διάσωση της εφημερίδας. Από το 2014 μέχρι σήμερα οι μισθοί της ΑΥΓΗΣ έχουν περικοπεί κατά το 1/3 και οι θέσεις εργασίας, κυρίως από αποχωρήσεις, έχουν μειωθεί κατά το 1/4, την ίδια στιγμή που υπάρχουν σημερινές οφειλές 600.000 ευρώ προς τους εργαζόμενους από δεδουλευμένα προηγούμενων ετών.

Χαρακτηρίζουν επιπλέον «εξόφθαλμα οξύμωρο» το γεγονός ότι «οι ιθύνοντες επικαλούνται την επί σειρά ετών δυσχερή οικονομική κατάσταση του οργανισμού, προκειμένου να δικαιολογήσουν τόσο την εθελουσία όσο και το επερχόμενο λουκέτο, τη στιγμή που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν προχωρήσει σε αύξηση δαπανών και σε προσλήψεις διευθυντικών στελεχών με υψηλούς μισθούς». 

Εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους από τις «μη ικανοποιητικές συναντήσεις» τους με τον γενικό γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν δεσμεύτηκε για τη συνέχιση του καθημερινού φύλλου και ζητούν εκ νέου συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με στόχο «καθαρές απαντήσεις σε σχέση με τη διάλυση της εφημερίδας που έχει ήδη αρχίσει να υλοποιεί η Διοίκηση».

Την Πέμπτη η νέα γενική συνέλευση

Τέλος απευθύνουν έκκληση στους αναγνώστες της Αυγής, στον κόσμο της αριστεράς, στην κοινωνία και στους συναδέλφους τους στα ΜΜΕ να στηρίξουν τον αγώνα τους για δουλειά και αξιοπρέπεια ενώ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε σειρά κινήσεων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και αναρτήσεις πανό σε σημεία της πόλης ενάντια στο κλείσιμο της Αυγής.

Την Πέμπτη, 13/1 συγκαλούν νέα γενική συνέλευση εργαζομένων με θέμα τον προγραμματισμό κλιμακούμενων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μήνυμα της ΕΣΗΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μαΐου

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα