ΑΘΗΝΑ
12:37
|
11.08.2022
Καταλυτικό ρόλο σε τέτοια εξέλιξη θα παίξουν οι κινήσεις των ΗΠΑ «στο κατώφλι της Ρωσίας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η άρνηση των ΗΠΑ να ικανοποιήσουν το αίτημα της Ρωσίας για ανάσχεση της εξάπλωσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς οξύνει περαιτέρω την επικίνδυνη γεωπολιτική αντιπαράθεση Δύσης-Ρωσίας.

Ο Ρώσος υφυπουργός Σεργκέι Ριάμπκοφ στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο RTVI, αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κούβα, τη Βενεζουέλα ή και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να δεσμευτεί για κάτι τέτοιο εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν σταματήσουν τις στρατιωτικές δραστηριότητες «στο κατώφλι της Ρωσίας». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όλα εξαρτώνται από τη δράση τρων Αμερικανών εταίρων μας».

Ο Ριάμπκοφ που ηγήθηκε τη Δευτέρα της ρωσικής αντιπροσωπείας στις πρότερες διμερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ στη Γενεύη, δήλωσε επίσης σήμερα πως οι αμερικανο-ρωσικές συζητήσεις καταλήγουν σε αδιέξοδο και πως το σημείο καμπής για ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας θα μπορούσε να έρθει με την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι πρώτες αντιδράσεις στον Λευκό Οίκο

Αμερικανοί αξιωματούχοι κληθέντες από το πρακτορείο ΑΡ να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών υπό το καθεστώς ανωνυμίας απάντησαν πως οι δηλώσεις περί Κούβας και Βενεζουέλας δεν αλλάζουν τη στάση των ΗΠΑ. «Εάν η Ρωσία πράγματι αρχίσει να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, θα απαντήσουμε αποφασιστικά» είπε ο αξιωματούχος.

Ας σημειωθεί ότι την περασμένη βδομάδα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών είχε παρομοιάσει την σημερινή ένταση με τις ΗΠΑ με την κρίση του Κόλπου των Χοίρων, του 1962, όταν η τότε Σοβιετική Ένωση ανέπτυξε πυραυλικά συστήματα στην Κούβα και οι ΗΠΑ προχώρησαν σε ναυτικό αποκλεισμό του νησιού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Σιέρα Λεόνε μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις

Υπερπτήση τουρκικού UAV πάνω από τα Τριανήσια Αστυπάλαιας

Πλεύρης: Από τον Οκτώβριο τα επικαιροποιημένα εμβόλια για Covid

Πολιτικός του Παναμά έστειλε SOS μέσα από τη ζούγκλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα