Οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων σε ολόκληρο τον Λίβανο έχουν αποκλείσει δρόμους και λεωφόρους με τα οχήματά τους, ζητώντας από την κυβέρνηση να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη των τιμών των καυσίμων στα ύψη.
Τα συνδικάτα μεταφορών του Λιβάνου κάλεσαν, σήμερα Πέμπτη, σε μια «Ημέρα Οργής» με σκοπό να παραλύσουν τη χώρα και να πιέσουν τις αρχές να επιδοτήσουν τις τιμές των καυσίμων και να παράσχουν οικονομική αποζημίωση ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα συνεχώς αυξανόμενα έξοδα.
«Έχουμε καταστραφεί», δηλώνει στο Al Jazeera ένας οδηγός λεωφορείου που συμμετέχει στον αποκλεισμό μιας διασταύρωσης κοντά στο κέντρο της Βηρυτού. «Πληρωνόμαστε σε λιβανέζικες λίρες, αλλά καλύπτουμε τα έξοδά μας σε δολάρια» συμπλήρωσε με απόγνωση.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής των συνδικάτων χερσαίων μεταφορών δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει τα αιτήματά τους και θα τους αποζημιώσει. Όμως η κυβέρνηση του Νατζίμπ Μικάτι δεν έχει συνεδριάσει από τον Οκτώβριο και δεν έχει καταφέρει να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να «ξεκλειδώσει» την διεθνή βοήθεια.
Να σημειωθεί ότι το τοπικό νόμισμα, η λιβανέζικη λίρα, έχει χάσει περίπου το 95% της αξίας της σε κάτι περισσότερο από δύο χρόνια, καθώς συνεχίζει να υποτιμάται ραγδαία.
«Η σημερινή ημέρα είναι μια προειδοποίηση», δηλώνει στο Al Jazeera, άλλος οδηγός που συμμετέχει στον αποκλεισμό πολυσύχναστης λεωφόρου στα περίχωρα της πρωτεύουσα. «Η κινητοποίηση θα κλιμακωθεί. Θα ξεσηκωθούμε» συμπληρώνει.
Οι οδηγοί των μέσων μαζικής μεταφοράς διαμαρτύρονται ιδιαίτερα για την εκτίναξη του κόστους των καυσίμων, καθώς η Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να καταργεί σταδιακά τις επιδοτήσεις από το περασμένο καλοκαίρι, προκειμένου να διασώσει τα μειούμενα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.
Το γέμισμα ενός ρεζερβουάρ κοστίζει πλέον περισσότερο από τον μηνιαίο κατώτατο μισθό στη χώρα, που είναι περίπου 20 δολάρια.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στον Λίβανο είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο, ξεπερνώντας το 557% από το περασμένο φθινόπωρο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.
Συν τοις άλλοις, οι ανεξέλεγκτες διακοπές ρεύματος από το περασμένο καλοκαίρι έχουν αναγκάσει τα νοικοκυριά να πληρώνουν υπερβολικό κόστος στους ιδιώτες προμηθευτές γεννητριών, συχνά υψηλότερο και από τα ενοίκια των σπιτιών τους.
Ο πληθωρισμός στον Λίβανο πλήττει και άλλους τομείς. Την Πέμπτη, οι διανομείς καυσίμων αρνήθηκαν να ξεφορτώσουν μέχρι να προσαρμοστούν οι τιμές στην υποτιμημένη λιβανέζικη λίρα, ενώ το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε περαιτέρω αύξηση και στις τιμές του ψωμιού.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την κυβέρνηση του Λιβάνου τη Δευτέρα, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα διάσωσης.
Πηγή: Al Jazeera