ΑΘΗΝΑ
14:24
|
19.04.2024
«Η εξάντληση και η αγανάκτηση του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα» τονίζουν 11 συνδικάτα εκπαιδευτικών. Επεισόδια στο Παρίσι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθώς η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο στη Γαλλία, η κατάσταση γίνεται εξαιρετικά άβολη για την κυβέρνηση Μακρόν που υπερηφανεύεται ότι κρατά τα σχολεία ανοιχτά προκειμένου να μειώσει την πίεση στους γονείς λόγω της πανδημίας.

Οι εκπαιδευτικοί όμως μοιάζουν να έχουν αντίθετη γνώμη και πραγματοποιούν σήμερα γενική απεργία διαμαρτυρόμενοι για την αποτυχία της κυβέρνησης να υιοθετήσει μια συγκροτημένη πολιτική για τη διαχείριση της πανδημίας covid-19 στα σχολεία αλλά και να προστατεύσει επαρκώς τους μαθητές και τους ίδιους από τη μόλυνση.

Με τα κρούσματα να εκτοξεύονται στα ύψη μεταξύ παιδιών στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ βγήκε στα ερτζιανά τη Δευτέρα το βράδυ και ανακοίνωσε χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, για τρίτη φορά από τότε που οι μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις, αλλά οι εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα απεργούν μαζικά, σήμερα Πέμπτη.

Στην απεργία συμμετέχουν έντεκα συνδικάτα, σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας που θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα.

Σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήδη σημειώνονται επεισόδια έξω από σχολείο στο Παρίσι με την αστυνομία… να σπάει οδοφράγματα με κλωτσιές, τέιζερ και δακρυγόνα.

Με τη μετάλλαξη Όμικρον να επελαύνει, αλλά και την Δέλτα ακόμα παρούσα, η αριθμητική της πανδημίας στη Γαλλία είναι βαριά. Η χώρα έχει κατά μέσο όρο περισσότερα από 280.000 κρούσματα καθημερινά, με ποσοστό μεγαλύτερο από 2,5% να βγαίνει θετικό μόνο την περασμένη εβδομάδα.

Στα σχολεία, τα ποσοστά μόλυνσης είναι συχνά χειρότερα. Στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, περίπου το 5% των παιδιών δημοτικού και γυμνασίου επιβεβαιώθηκε ότι μολύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ στις ηλικίες 15-17 το ποσοστό ήταν πάνω από 6%. Εν τω μεταξύ, εκατομμύρια μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν ανεμβολίαστοι καθώς η εκστρατεία εμβολιασμών στις ηλικίες 5-11 ετών καθυστέρησε σημαντικά να ξεκινήσει.

Το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης έχει ζητήσει καλύτερη προστασία κατά του Covid-19 στα σχολεία, απαιτώντας υψηλής ποιότητας μάσκες προσώπου και ανιχνευτές διοξειδίου του άνθρακα σε κάθε σχολείο για να διευκολύνουν τον εξαερισμό των χώρων. Ζητούν επίσης την επιστροφή στο πρωτόκολλο που ίσχυε το φθινόπωρο, το οποίο επέβαλε το κλείσιμο των σχολικών τμημάτων, από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Αλλά τα αιτήματά τους έχουν πέσει ως επί το πλείστον στο κενό. Από τότε που τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς, τον Δεκέμβριο, η γαλλική κυβέρνηση έχει μπερδέψει τους ειδικούς χαλαρώνοντας το σχολικό πρωτόκολλο Covid-19 ξανά και ξανά .

Κρίνοντας από την ασυνήθιστα ευρεία ανταπόκριση στις εκκλήσεις για τη σημερινή απεργία, το σχολικό προσωπικό, επίσης, έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Συνδικάτα  τόσο ριζοσπαστικά όσο και μετριοπαθή, που εκπροσωπούν μια μεγάλη ποικιλία σχολικών εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων δασκάλων, βοηθών, διευθυντών και σχολικών επιθεωρητών , σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, έχουν ενωθεί για να κατεβάσουν στο δρόμο.

Μια μεγάλη ομοσπονδία γονέων, η FCPE, κάλεσε ακόμη και τους γονείς να βγάλουν τα παιδιά τους από την τάξη για να δηλώσουν τη διαμαρτυρία τους, ενώ το Snuipp-FSU, το κορυφαίο συνδικάτο του προσωπικού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προβλέπει ότι το 75% των δασκάλων θα απεργήσουν και τα μισά από αυτά τα σχολεία θα κλείσουν, γεγονός που καταδεικνύει την αυξανόμενη απόγνωση στα σχολεία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Το συνδικάτο διαμαρτύρεται ότι τα μέλη του δεν μπορούν να διδάξουν σωστά, δεν προστατεύονται επαρκώς από τη μόλυνση από κορωνοϊό και συχνά ενημερώνονται για τις αλλαγές στα πρωτόκολλα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και όχι από τις αρμόδιες αρχές. Με πολλούς μαθητές να νοσούν ο συνδυασμός δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δυσκολεύει την κατάσταση με αποτέλεσμα τα σχολεία να μετατρέπονται σε πάρκινγκ παιδιών, αναφέρει το συνδικάτο.

Με πληροφορίες από France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Βρέθηκαν ενδείξεις της νόσου χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα