Στον απίστευτο αριθμό των 17.000 ανέρχονται οι χειρουργικές επεμβάσεις που εκκρεμούν στα νοσοκομεία της Κρήτης σήμερα, και τα 5.500 περίπου από αυτά αναλογούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε στο Ράδιο Κρήτη ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων ΠαΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης, τονίζοντας πως οι λίστες αναμονής για τα χειρουργεία ήταν μεγάλες και προ κορωνοϊού, όμως η πανδημία ήρθε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο αυτή τη δυσμενή κατάσταση.
Παράλληλα είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκκρεμών επεμβάσεων απαιτούν αναισθησιολόγο.
Όπως εξήγησε οι χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούν σήμερα στο νοσοκομείο από 9 μειώθηκαν σε 7, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων και λοιπού προσωπικού, ενώ υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο το αναισθησιολογικό τμήμα να χρειαστεί να δώσει χώρο για covid περιστατικά.
«Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές», επεσήμανε, καταγγέλλοντας υποστελέχωση του νοσοκομείου, συγχωνεύσεις κλινικών και μείωση των τακτικών ιατρείων κατά 25%, τη στιγμή που το ΠΑΓΝΗ και συλλήβδην το ΕΣΥ «στενάζει» κάτω από το βάρος της πανδημίας, καθιστώντας ξεκάθαρο πως η μόνη λύση είναι η άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, των ιδιωτικών κλινικών, όχι όμως μόνο για ελαφρά περιστατικά.
Η πίεση που δημιουργεί η πανδημία στο ΠαΓΝΗ, ένα νοσοκομείο που όχι μόνον εξυπηρετεί περιστατικά από όλη την Κρήτη αλλά και από τη Νότια Ελλάδα, είναι ασφυκτική σύμφωνα με τον κ. Βρύσαλη.
Ο Πρόεδρος των Εργαζόμενων του Νοσοκομείου, εξαπέλυσε πυρά προς την κυβέρνηση ως προς την διαχείριση της πανδημίας και το αποτύπωμα που αυτή αφήνει στο ΕΣΥ, κάνοντας λόγο για υποστελέχωση των δομών υγείας λόγω και των αναστολών εργασίας.
Όπως διευκρίνισε, στο ΠΑΓΝΗ σήμερα, περίπου 100 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, άλλοι περίπου 40 νοσούν απο κορωνοϊό, 80 συνταξιοδοτήθηκαν το προηγούμενο έτος και στο μέτρημα αυτό προστίθενται και τα κενά που προϋπήρχαν στο νοσοκομείο, διαμορφώνοντας μια κατάσταση εξοντωτική για τους εργαζόμενους, με τις άδειες του 2021 να οφείλονται ακόμη και με ένα προσωπικό εξαντλημένο να συνεχίζει να δίνει με ηρωισμό, όπως είπε, τη μάχη για την υγεία του λαού.
Ο κ. Βρύσαλης, κατέληξε ότι «όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική η κατάσταση θα χειροτερεύει» και κάλεσε τους υγειονομικούς αλλά και τους λοιπούς εργαζόμενους να δώσουν από κοινού τη μάχη της διεκδίκησης με φόντο την επέλαση της πανδημίας.