ΑΘΗΝΑ
04:06
|
25.04.2024
Διαφορετικές οι προσεγγίσεις των κομμάτων στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου περί ανταγωνισμού από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα στο Κοινοβούλιο. Την Τρίτη, 18 Ιανουαρίου προγραμματίστηκε να διεξαχθεί η δεύτερη ανάγνωσή του και την Πέμπτη να εισαχθεί στην ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

Νωρίτερα το απόγευμα ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των εισηγητών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων επί του σχεδίου νόμου που προβλέπει μεταξύ άλλων μέτρα και κίνητρα για την ψηφιοποίηση της οικονομίας και την «πράσινη» ανάπτυξη.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Γιόγιακας, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, τονίζοντας πως με αυτό «διασφαλίζεται η ενιαία εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και αντιμετωπίζονται πρακτικές στην ψηφιακή οικονομία που βλάπτουν τον ανταγωνισμό».

Με διαφορετικές προσεγγίσεις πραγματοποιήθηκαν στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης, από την πλευρά του επισήμανε ότι η συζήτηση αυτού του σχεδίου νόμου που αφορά τον ανταγωνισμό, είναι επίκαιρη, ειδικά όταν αυτή διεξάγεται κάτω από μία μάλλον «επιτελική ασυνεννοησία» που υπάρχει στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Καταλόγισε στην κυβέρνηση πως οι αντιλήψεις της περί του ανταγωνισμού, είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση της Δ.Ε.Η. με σκοπό την τελική πώλησή της και την αύξηση των τιμολογίων της.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πανάς, εστιάζοντας στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είπε πως εμείς στηρίζουμε την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της αποδίδουμε μεγάλη σημασία, καθώς τη θεωρούμε ως τελευταίο προπύργιο της κοινωνίας στη μάχη κατά των παρεκκλίσεων του ελεύθερου ανταγωνισμού. Απαιτούνται γρήγορα και αποτελεσματικά βήματα, πέρα από τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, ώστε να αυξηθεί η εγχώρια προστιθέμενη αξία και για την επίλυση των ζητημάτων ρευστότητας που θα αντιμετωπίσει η μικρομεσαία επιχείρηση.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, τόνισε πως καμία Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπορεί να τα βάλει με τη ζούγκλα του ανταγωνισμού, καθώς τέτοιου είδους επιτροπές είναι εξαρτημένες, και από το αστικό κράτος, και από τα συμφέροντα του κεφαλαίου». Υποστήριξε πως ο μόνος έλεγχος που μπορεί να φέρει ορισμένα αποτελέσματα είναι ο κοινωνικός, ο εργατικός έλεγχος, στη βάση ενός κεντρικού δημοκρατικού σχεδιασμού της οικονομίας, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και συμφέροντα, και όχι αυτές των μονοπωλιακών ομίλων που δεν θα υφίστανται».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι το νέο της σχέδιο είναι η μετατροπή της οικονομίας μας σε μια εξαρτώμενη οικονομία μέσω του ξεπουλήματος των επιχειρήσεων μας σε ξένους, δημοσίων και ιδιωτικών.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25, Γιώργος Λογιάδης, σχολιάζοντας τις ανατιμήσεις στην αγορά, ανέφερε πως «η ακρίβεια είναι ένα ταξικό φαινόμενο που πλήττει τους φτωχότερους από τις αρπακτικές διαθέσεις της αχαλίνωτης αγοράς.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σημείωσε, εμφανίζεται ως το όργανο της προστασίας των συμφερόντων του καταναλωτή και της καταπολέμησης των πρακτικών που περιορίζουν ή νοθεύουν τον ανταγωνισμό, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Οι ελληνικές κυβερνήσεις πάντα επιδίωκαν και επιδιώκουν την χειραγώγησή της με αρεστές διοικήσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα