ΑΘΗΝΑ
09:32
|
19.04.2024
Ο πίνακας που βρισκόταν σε ιδιωτική συλλογή εδώ και 60 χρόνια, θα δημοπρατηθεί με πιθανή τελική τιμή πώλησης τα 60 εκατομμύρια δολάρια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο σφυρί βγαίνει στις 2 Μαρτίου ο πίνακας του Ρενέ Μαγκρίτ «Η αυτοκρατορία των φώτων» (1961) από τον οίκο Sothuby’s με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως η τελική τιμή πώλησης θα μπορούσε να φτάσει τα 60 εκατομμύρια δολάρια.

Ορισμένοι μάλιστα προβλέπουν πως το συγκεκριμένο έργο θα ξεπεράσει το τρέχον ρεκόρ δημοπρασίας του Μαγκρίτ που ήταν 26,8 εκατομμύρια δολάρια για τον πίνακα “Le Principe du Plaisir” (1937) του καλλιτέχνη από τον Οίκο Sotheby’s το 2018.

Ο πίνακας «Η αυτοκρατορία των φώτων» του περίφημου Βέλγου σουρεαλιστή ζωγράφου με επιρροές από τον ντανταϊσμό βρισκόταν στη συλλογή μίας από τις Βελγίδες μούσες του εδώ και 60 χρόνια. Σήμερα φαίνεται πως ήρθε η ώρα να τον αποχωριστεί.

Ο πίνακας που θα μπει σε δημοπρασία περιλαμβάνει μια σύνθεση που ο καλλιτέχνης φαίνεται να αγαπούσε ιδιαίτερα κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Η σκηνή απεικονίζει μια φωτισμένη εξωτερική όψη ενός προαστιακού οικιστικού σπιτιού σε σκοτεινή ατμόσφαιρα, εικόνα που φέρνει στο μυαλό τις Βρυξέλλες, την πόλη όπου είχε τη βάση του ο Μαγκρίτ.

Ο ζωγράφος δημιούργησε το έργο για την Γαλλίδα βαρόνη και κόρη ενός από τους βασικούς «χορηγούς» του, του δικηγόρου Pierre Crowet, Anne-Marie Crowet Gillon.

Η Gillon, γνώρισε τον καλλιτέχνη σε ηλικία 16 ετών, και συνέχισε να ποζάρει για πολλά από τα έργα του Magritte, εμφανιζόμενη αργότερα στον πίνακα του 1950 The Ingnorant Fairy.

Η Helena Newman, διευθύντρια του Οίκου Sotheby’s στην Ευρώπη περιέγραψε σε δήλωσή της τον πίνακα ως μία από τις «καθοριστικές εικόνες της σουρεαλιστικής τέχνης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εγκαινιάστηκε το περίπτερο της Ελλάδας στην 60η Μπιενάλε Βενετίας

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό 202 εκατομμυρίων ετών

Guardian: «Ελιτίστικο» το σχέδιο της Ελλάδας για πριβέ ξεναγήσεις στην Ακρόπολη

Ανησυχεί για τη δημογραφική κατάρρευση στην Ελλάδα ο Ίλον Μασκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα