ΑΘΗΝΑ
22:28
|
18.01.2022
Οι ανησυχίες τους εντείνονται ενόψει των εκλογών του Απρίλη στη Σερβία και του Οκτώβρη στη Βοσνία_Ερζεγοβίνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανησυχία για την αύξηση της ρητορικής μίσους σε Σερβία και Βοσνία εκτιμώντας πως τροφοδοτεί «ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας» μερικούς μήνες πριν από τη διεξαγωγή εκλογών στις δύο χώρες εξέφρασε σήμερα η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λιζ Τρόσελ.

UN says 'deeply concerned' over Hong Kong dissident arrests - Hong Kong  Free Press HKFP

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι εξαιτίας των πρόσφατων γεγονότων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στη Σερβία κατά τα οποία άτομα εκθείασαν ωμότητες και καταδικασμένους για εγκλήματα πολέμου, χρησιμοποίησαν ρητορική μίσους απέναντι σε ορισμένες κοινότητες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, υποκίνησαν απευθείας στη βία» δήλωσε στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη η Λιζ Τρόσελ.

Και συνέχισε:

«Η αύξηση της ρητορικής μίσους, η άρνηση των γενοκτονιών και άλλων ωμοτήτων και η εξύμνηση εγκληματιών πολέμου στα Βαλκάνια αναδεικνύουν την αποτυχία να αντιμετωπιστεί πλήρως το παρελθόν».

Τα περιστατικά αυτά σημειώθηκαν, κατά την ίδια, σε διάφορα σημεία της Σερβικής Δημοκρατίας (RS) της Βοσνίας, οι ηγέτες της οποίας αναφέρονται τακτικά στην ιδέα της ανεξαρτησίας.

Τοπικά ΜΜΕ και οργανώσεις θυμάτων έκαναν κυρίως λόγο για δύο περιστατικά της 8ης Ιανουαρίου στη Βοσνία, παραμονή μιας πορείας με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής της Σερβικής Δημοκρατίας.

Ένα από αυτά αφορούσε την ανάρτηση μεγάλου πορτρέτου του ε.α. στρατηγού των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς σε κτίριο της ανατολικής πολης Φότσα από οπαδούς της ομ΄δας Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου.

Τελευταία ετυμηγορία για τον Ράτκο Μλάντιτς | Πολιτική | DW | 07.06.2021

Παρόμοια περιστατικά ανησύχησαν αξιωματούχους του ΟΗΕ εκτιμώντας πιθανή κλιμάκωση της έντασης ενόψει των εκλογών τον ερχόμενο Απρίλη στη Σερβία και των καλπών που θα στηθούν έξι μήνες μετά στη Βοσνία_Ερζεγοβίνη.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ, εκπρόσωπος των Σέρβων στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας, ξεκίνησε πρόσφατα μια διαδικασία αποχώρησης της RS από πολλούς θεσμούς του βοσνιακού κεντρικού κράτους, τον στρατό, τη δικαιοσύνη και τη φορολογία, προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ που ανακοίνωσαν νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Εμπάργκο» Μπάιντεν στα δίκτυα 5G κοντά σε αεροδρόμια των ΗΠΑ

«Εξαιρετικά επικίνδυνη» η κρίση στην Ουκρανία λέει η Ψάκι

«Πράσινο φως» για την ίδρυση Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων Πειραιά

Τζανακόπουλος: Όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνουν εκλογές τόσο το καλύτερο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα