ΑΘΗΝΑ
02:45
|
05.05.2024
«Περιμένουμε από τους εταίρους μας να δώσουν απαντήσεις, γραπτές απαντήσεις, να βάλουν τις προτάσεις τους στο χαρτί όπως κάναμε εμείς».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μόσχα αναμένει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ θα δώσουν γραπτές απαντήσεις για το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα των διπλωματικών δραστηριοτήτων της Ρωσίας το 2021.

«Περιμένουμε από τους εταίρους μας να δώσουν απαντήσεις, γραπτές απαντήσεις, να βάλουν τις προτάσεις τους στο χαρτί όπως κάναμε εμείς. Εν τω μεταξύ, σίγουρα θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες για να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε είδους εξέλιξη», επεσήμανε.

«Σε γενικές γραμμές, είμαστε βέβαιοι ότι εάν υπάρχει καλή θέληση και προθυμία για συμβιβασμούς, τότε είναι πάντα δυνατό να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», τόνισε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης.

Παρόλα αυτά ο Λαβρόφ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως μια πιθανή ρωσική απάντηση σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες για την ασφάλεια με τη Δύση θα συνεπαγόταν την ανάπτυξη στρατιωτικού υλικού.

Ο Ρώσος Υπουργός σημείωσε ότι στις αρχές του περασμένου έτους, η Μόσχα και η Ουάσιγκτον κατάφεραν να παρατείνουν τη Συνθήκη για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων (Νέα START) για πέντε χρόνια χωρίς όρους, κάτι που είχε ζητήσει η Ρωσία.

«Εκτιμήσαμε αυτό το βήμα της κυβέρνησης Μπάιντεν, το οποίο ήταν στην πραγματικότητα ένα από τα πρώτα που έγιναν μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης των Δημοκρατικών», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν τόνισαν την ανάγκη για διάλογο αναφορικά με όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη στρατηγική σταθερότητα στη συνάντησή τους στη Γενεύη τον περασμένο Ιούνιο.

Στις 17 Δεκεμβρίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε ένα σχέδιο συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και ένα σχέδιο συμφωνίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας της Ρωσίας και των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Οι διαβουλεύσεις για το θέμα πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη στις 10 Ιανουαρίου, ενώ ακολούθησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 12 Ιανουαρίου και σύνοδος του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Βιέννη στις 13 Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ: Tass.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα