ΑΘΗΝΑ
00:45
|
25.04.2024
Η Αμερικανίδα πιανίστρια, η οποία έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ σε ηλικία 4 ετών, ηχογράφησε πέρυσι το άλμπουμ με τίτλο «Η Ζωή μου στη Μουσική».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην ηλικία των 97 ετών η πιανίστρια Ruth Slenczynska (Ρουθ Σλεντζίνσκα), πρώην παιδί – θαύμα, κυκλοφορεί νέο άλμπουμ εγκαινιάζοντας τη συνεργασία της με τη διάσημη δισκογραφική εταιρεία «Decca». Η διάσημη πιανίστρια, η οποία έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ στην ηλικία των 4 ετών, ηχογράφησε πέρυσι το άλμπουμ με τίτλο «My Life In Music» (Η Ζωή μου στη Μουσική), στο οποίο παρουσιάζει έργα των Σεργκέι Ραχμάνινοφ και Φρεντερίκ Σοπέν. «Ήταν μια απίστευτη εμπειρία», δήλωσε η πολωνικής καταγωγής Αμερικανίδα Ρουθ Σλεντζίνσκα και πρόσθεσε, «έχετε ακούσει κάνεναν άλλον πιανίστα στην ηλικία μου να ηχογραφεί μουσική;»

Η Ρουθ Σλεντζίνσκα συμπλήρωσε το 97ο έτος της ζωής της το περασμένο Σάββατο και το νέο της άλμπουμ θα κυκλοφορήσει στην αγορά στις 18 Μαρτίου. Δίνει ρεσιτάλ πιάνου από τα τέλη της δεκαετίας του ’20 και έχει χαρακτηριστεί το πιο σπουδαίο «παιδί – θαύμα» μετά τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Γεννήθηκε το 1925 στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας. Πέντε ετών σπούδαζε στο Ινστιτούτο Μουσικής Κέρτις της Φιλαδέλφειας και την επόμενη χρονιά έκανε το ντεμπούτο της στο Βερολίνο. Μάλιστα έπαιξε τόσο καλά ώστε τότε τα ΜΜΕ είχαν γράψει ότι μάλλον δεν πρόκειται για παιδί αλλά για νάνο. Είχε σπουδαίους δασκάλους, τον Έγκον Πέτρι, τον Αλφρέντ Κορτό, τον Γιόζεφ Χόφμαν, τον Σεργκέι Ραχμάνινοφ- μάλιστα κάποια στιγμή στο Παρίσι έκανε παραλλήλως μαθήματα με τον Κορτό και τον Ραχμάνινοφ χωρίς ο ένας να ξέρει για τον άλλον. «Η όλη κατάσταση ήταν κωμική», έγραψε το 1957 στην αυτοβιογραφία της. «Ήταν ο πατέρας που έλεγε στον κόσμο ότι αυτός ήταν ο μοναδικός δάσκαλός μου. Ήταν ο κ. Κορτό που περηφανευόταν ότι ήταν ο δάσκαλός μου. Ήταν και ο κ. Ραχμάνονοφ, ο οποίος αρνούνταν ότι με δίδασκε. Έλεγε πως οι επισκέψεις μου στο σπίτι του ήταν κοινωνικού χαρακτήρα…». Σε ηλικία 11 ετών η Σλεντζίνσκα  έκανε το ντεμπούτο της στο Παρίσι με πλήρη ορχήστρα.

Έχει κάνει ντουέτο στο πιάνο με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Χάρι Τρούμαν, είχε παίξει πιάνο στην τελετή ορκωμοσίας του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και ο Ρόναλντ Ρέιγκαν αναγνώρισε την αξία της δηλώνοντας ότι είναι η πρώτη Αμερικανίδα στην ιστορία της χώρας με μια λαμπρή καριέρα 50 ετών.

Ο πατέρας της Γιόζεφ Σλεντζίνσκι, ήταν διάσημος βιρτουόζος του βιολιού και επικεφαλής του Ωδείου της Βαρσοβίας. Η καριέρα του διεκόπη απότομα εξαιτίας τραυματισμού του κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Μεταναστεύοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αποφασισμένος να μεγαλώσει ένα παιδί που θα κάνει καριέρα στη μουσική. Λίγες ώρες μετά τη γέννηση της Ρουθ, ο Γιόζεφ Σλεντζίνσκι απεφάνθη ότι η κόρη του θα γίνει είτε μεγάλη πιανίστρια ή μια βιρτουόζος στο βιολί. Ξεκίνησε να διδάσκει το παιδί του μουσική θεωρία και αρμονία από την ηλικία των τριών ετών.

Το 1957 στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Forbidden Childhood» (Απαγορευμένη Παιδική Ηλικία) η Σλεντζίνσκα αναφέρεται στον αυταρχικό χαρακτήρα του πατέρα της που της προκάλεσε τόσο μεγάλη συναισθηματική πίεση ώστε να εγκαταλείψει (προσωρινά) το πιάνο στην εφηβεία της, στην ηλικία των 15 ετών. «Ο λόγος που ο κόσμος εντυπωσιαζόταν από τις επιδόσεις μου στο πιάνο ήταν απλός. Ο πατέρας μου με ανάγκαζε να εξασκούμε εννέα ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα». Η Σλεντζίνσκα άφησε το πιάνο, έκοψε τις σχέσεις της με τον πατέρα της, αποφάσισε να σπουδάσει Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και κλέφτηκε με έναν συμφοιτητή της. «Ήμουν 16 ετών, αισθανόμουν 50 και φαινόμουν 12».  Ωστόσο, δεν σταμάτησε ποτέ να παίζει πιάνο και το 1951 επέστρεψε στην ενεργό δράση.

Το 1967 παντρεύτηκε τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών Τζέιμς Κερ και η καριέρα της μπήκε και πάλι στο περιθώριο. Η νέα σταδιοδρομία της στη μουσική ξεκίνησε μετά τον θάνατο του Κερ, το 2000. Ταξιδεύει συχνά στην Ιαπωνία, όπου έχει πιστό κοινό και δίνει συχνά συναυλίες. «Οι συναυλίες είναι σκληρές για το σώμα», έχει πει. «Σε μερικούς προκαλούν τικ… Μια φορά ήμουν στο σπίτι του Κλάουντιο Αράου, μας είχε καλέσει για να μας επιδείξει το πιάνο του. Ήταν εκεί ο Σέρκιν, ο Ρούμπινσταϊν, όλοι οι μουσικοί που ήταν τότε στη Νέα Υόρκη… Και ξέρετε ποιο ήταν το θέμα της συζήτησης; Ποια χάπια να παίρνεις πριν από τη συναυλία».

Για τα 97α γενέθλια της θα δώσει συναυλία στο Κολέγιο Lebanon Valley της Πενσιλβάνιας στις 6 Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από BBC,  «ΤΑ ΝΕΑ»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Σε δημοπρασία ο εξαφανισμένος για 100 χρόνια πίνακας του Κλιμτ

Δηλώσεις ΣΕΑ για ανακάλυψη τάφου του Πλάτωνα από Ιταλούς ερευνητές

Για να μην κλείσει, το «Αλεξάνδρα», το τελευταίο σινεμά της Καλλιθέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα