ΑΘΗΝΑ
01:59
|
20.04.2024
Η Κύπρια υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συνεργασία των κυπριακών αρχών με την κοινοπραξία των εταιριών ExxonMobil και Qatar Energy.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο πλοίο – γεωτρύπανο «Stena Forth» για ενημέρωση αναφορικά με την πρόοδο της γεώτρησης αξιολόγησης «Γλαύκος-2» μετέβη σήμερα η Κύπρια υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, παρουσία της Αμερικανίδας πρέσβειρας στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ και του Διευθύνοντος Συμβούλου της αμερικανικής πετρελαϊκής ExxonMobil Cyprus Βαρνάβα Θεοδοσίου.

Η υπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συνεργασία των κυπριακών αρχών με την κοινοπραξία των εταιριών ExxonMobil και Qatar Energy, εκτιμώντας πως οι ενδείξεις για την ύπαρξη «υδρογονανθράκων εξαιρετικής ποιότητας» στο κοίτασμα Γλαύκος «φωτογραφίζουν» ποσότητα 5 ως 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών.

Ανέφερε επίσης πως η γεώτρηση θα ολοκληρωθεί μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο εκφράζοντας ικανοποίηση για την έως τώρα πορεία των εργασιών.

Εκ μέρους της ExxonMobil, ο Θεοδοσίου εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψη της υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κύπρου και της πρέσβειρας των ΗΠΑ στο νησί, ώστε να παρακολουθήσουν από κοντά τις εργασίες αξιολόγησης του κοιτάσματος Γλαύκος, στο τεμάχιο 10.

Τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης θα αξιολογηθούν για κάποιους μήνες τα δεδομένα που θα συλλεχθούν,ώστε να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα του αερίου στο κοίτασμα Γλαύκος.

Σε δηλώσεις προέβη, τέλος, και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, η οποία αφού ευχαρίστησε την ExxonMobil και την Υπουργό για την ευκαιρία να επισκεφθεί το γεωτρύπανο.

Η Τζούντιθ Γκάρμπερ τόνισε ότι οι ΗΠΑ διαχρονικά στηρίζουν την ανάπτυξη των υποθαλάσσιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι έχουν τη δυνατότητα «να επιφέρουν τεράστια οφέλη σε όλους τους Κύπριους, αλλά και να προάγουν μεγαλύτερη συνεργασία και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Κατέληξε δε λέγοντας:

«Εργαζόμαστε μαζί με την Κύπρο και την ΕΕ για τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα και οι συγκεκριμένες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων θα είναι πολύ σημαντικές γι’ αυτή τη μετάβαση σε πιο πράσινη και καθαρή ενέργεια. Είμαστε δε πολύ περήφανοι που η ExxonMobil είναι μέρος της κοινοπραξίας που αναπτύσσει αυτούς τους εξαιρετικά σημαντικούς πόρους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα