ΑΘΗΝΑ
09:53
|
23.05.2022
Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να δοθεί τέλος στη δίκη του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου διαπραγματεύεται συμφωνία για να τερματιστεί η δίκη του για διαφθορά, δήλωσε την Κυριακή πηγή που έχει ενημερωθεί για το θέμα, αλλά οι συνομιλίες έχουν κολλήσει λόγω ενός όρου που θα τον απομακρύνει από την πολιτική, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Reuters.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος έχασε την εξουσία τον Ιούνιο έπειτα από 12 συναπτά έτη πρωθυπουργίας και τώρα είναι ηγέτης της αντιπολίτευσης, έχει δηλώσει αθώος στις κατηγορίες για δωροδοκία, απιστία και απάτη σε τρεις υποθέσεις για τις οποίες του απαγγέλθηκαν κατηγορίες το 2019. Όλες δικάζονται μαζί.

Η πηγή ανέφερε ότι 72χρονος πλέον Νετανιάχου ήταν σε συζητήσεις για μια συμφωνία με τον Γενικό Εισαγγελέα Αβιχάι Μαντελμπλίτ, σύμφωνα με την οποία θα ομολογούσε την ενοχή του σε μειωμένες κατηγορίες και τυχόν ποινή φυλάκισης που θα προέκυπτε θα μετατρεπόταν σε κοινωνική εργασία.

Όμως οι συνομιλίες προσέκρουσαν σε εμπόδιο λόγω της απαίτησης του Νετανιάχου να γλιτώσει από μια καταδίκη που φέρει ”ρήτρα ανηθικότητας”, η οποία σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία θα τον ανάγκαζε να εγκαταλείψει την πολιτική για χρόνια, είπε η πηγή, μιλώντας στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Εισαγγελία αρνήθηκε να σχολιάσει. Ένας δικηγόρος του Νετανιάχου, ο οποίος έχει αρνηθεί κάθε αδίκημα και κατηγόρησε τους εισαγγελείς για κυνήγι μαγισσών με πολιτικά κίνητρα, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Νετανιάχου έχει ορκιστεί να ανατρέψει τον διάδοχό του, Ναφτάλι Μπένετ, έναν εθνικιστή που ”ακροβατεί” σε έναν συνασπισμό εξαιρετικά διαφορετικών κομμάτων.

Το Λικούντ του Νετανιάχου απέτυχε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση πέρυσι εν μέρει επειδή τα συγγενικά κόμματα αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον συνασπισμό υπό τον Νετανιάχου, επικαλούμενα τη συνεχιζόμενη δίκη.

Αν αφήσει πίσω του τους νομικούς μπελάδες, ο Νετανιάχου θα μπορούσε θεωρητικά να είναι σε θέση να σχηματίσει έναν νέο ευρύ δεξιό συνασπισμό. Εάν του απαγορευόταν η ανάμειξη στην πολιτική, τα δεξιά μέλη του συνασπισμού του Μπένετ θα μπορούσαν να επιλέξουν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση με ένα Λικούντ που θα βρισκόταν υπό νέα ηγεσία.

Η ιδέα μιας συμφωνίας προωθήθηκε από έναν πρώην πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, τον Αχαρόν Μπαράκ.

Ο ίδιος δήλωσε στο ραδιόφωνο Kan ότι αυτό θα μείωνε την πίεση στο σύστημα δικαιοσύνης, το οποίο έχει περάσει χρόνια υπερασπιζόμενο τον εαυτό του έναντι των ισχυρισμών των πιστών του Νετανιάχου ότι του στερούσαν τη δέουσα διαδικασία.

Εκπρόσωπος του συντηρητικού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν γνώριζε για τέτοιες διαπραγματεύσεις. 

Πηγή: Capital

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βούτσιτς – Όρμπαν συζήτησαν για τον «δύσκολο χειμώνα» που έρχεται

ΟΗΕ: Για πρώτη πάνω από 100 εκ. οι εκτοπισμένοι των πολέμων στον κόσμο

Διστακτική η συνάντηση Πασινιάν – Αλίγιεφ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα Βοστώνη και αύριο Νταβός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα