ΑΘΗΝΑ
17:54
|
06.10.2024
Το γραφείο αντιπροσωπείας του Ιράν στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας θα επαναλειτουργήσει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις Ιρανοί διπλωμάτες έφτασαν στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για να ανοίξουν ξανά το γραφείο αντιπροσωπείας του Ιράν στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC).

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σήμερα ότι οι διπλωμάτες – που δεν κατονομάζονται – προσγειώθηκαν στην πόλη όπου εδρεύει η 57μελής οργάνωση για να ξαναρχίσουν τις εργασίες έξι χρόνια μετά το κλείσιμο της ιρανικής αντιπροσωπείας εξαιτίας διπλωματικής ρήξης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Σάεντ Χατιμπζαντέ, επιβεβαίωσε επίσης σήμερα ότι τρεις διπλωμάτες έλαβαν βίζα από τη Σαουδική Αραβία και συμμετέχουν στις διαδικασίες για να ανοίξει ξανά το γραφείο. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι επίσης έτοιμη να ανοίξει ξανά την πρεσβεία της στη Σαουδική Αραβία», επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις «προσπάθειες σε πρακτικό επίπεδο» του βασιλείου των Σαούδ.

Οι δύο χώρες διέκοψαν τους διπλωματικούς δεσμούς τους το 2016, όταν ένα πλήθος ανθρώπων επιτέθηκαν στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και σε ένα προξενείο στη Μασχάντ ως απάντηση στην εκτέλεση ενός εξέχοντος θρησκευτικού ηγέτη των Σιιτών από τη Σαουδική Αραβία

Ωστόσο, από τον Απρίλιο του 2021, οι δύο περιφερειακοί αντίπαλοι έχουν συμμετάσχει σε τέσσερις γύρους άμεσων διαπραγματεύσεων που διευκόλυνε το Ιράκ στη Βαγδάτη και επισημαίνουν ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για τον πέμπτο γύρο.

«Πιστεύω ότι η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας ενδιαφέρεται για συνομιλίες αναφορικά και με ορισμένα περιφερειακά ζητήματα, αλλά οι διαπραγματεύσεις μας, προς το παρόν, επικεντρώνονται σε διμερή ζητήματα και στο πότε θα επιστρέψουν οι σχέσεις σε μια κανονική κατάσταση», δήλωσε στο Al Jazeera ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, ο Ιρανός υπουργός είπε ότι οι δύο χώρες πρέπει να συμμετάσχουν σε έναν «στενό διάλογο» για την επίλυση περιφερειακών ζητημάτων μακροπρόθεσμα.

Στην Υεμένη, όπου μαίνεται ένας εμφύλιος πόλεμος για περισσότερα από έξι χρόνια, η Τεχεράνη και το Ριάντ θεωρούνται ότι υποστηρίζουν τις αντίπαλες πλευρές. Ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης λέει ότι το Ιράν παρέχει στους αντάρτες Χούθι όπλα και τεχνογνωσία, κάτι που το Ιράν αρνείται.

Τον περασμένο μήνα, ο κορυφαίος απεσταλμένος του Ιράν στην Υεμένη, Χασάν Ιρλόο, πέθανε από COVID-19 λίγο μετά τη μεταφορά του στην Τεχεράνη. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία για την καθυστέρηση της μεταφοράς, έναν ισχυρισμό που το βασίλειο αρνήθηκε.

ΠΗΓΗ: Aljazeera.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
ΣΥΝΑΦΗ

Οι πλημμύρες στο Μπαγκλαντές άφησαν πέντε νεκρούς και χιλιάδες εγκλωβισμένους

Πόσο κοντά ή μακριά νιώθουμε έναν πόλεμο;

Κινέζοι χάκερ παραβίασαν τα συστήματα υποκλοπής δικαστηρίων των ΗΠΑ, αναφέρει η WSJ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στις 234.343 η συμμετοχή στις εκλογές στις 17:00 (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα