ΑΘΗΝΑ
21:17
|
24.04.2024
Ο πρόεδρος της λιβυκής βουλής ζητά νέα κυβέρνηση και αντικαταστάτη του πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη συγκρότηση νέας μεταβατικής κυβέρνησης μετά την αναβολή των προεδρικών εκλογών της 24ης Δεκέμβρη ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ.

Ο Σάλεχ θεωρεί πως η εντολή της σημερινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά έληξε, με την επ’ αόριστον αναβολή των εκλογών λόγω έλλειψης της επίσημης λίστας των υποψηφίων για το αξίωμα του προέδρου αλλά και εξαιτίας των σοβαρών διαφωνιών ανάμεσα στις πρώην εμπόλεμες πλευρές της Ανατολικής και Δυτικής Λιβύης.

Ο Σάλεχ, που ήταν και ο ίδιος υποψήφιος στις αναβληθείσες προεδρικές εκλογές όπως και ο πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά, ζήτησε επίσης από τον Γενικό Εισαγγελέα «να ερευνήσει τις δαπάνες» της κυβέρνησης από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της καθώς επίσης και «την κατάχρηση εξουσίας και τους διορισμούς κατά παράβαση των κανόνων».

Στις 21 Σεπτεμβρίου το Κοινοβούλιο ήρε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, αναθέτοντάς της να διεκπεραιώνει μόνο τις τρέχουσες υποθέσεις, μέχρι τη θεωρητική λήξη της θητείας της, στις 24 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της την ψηφοφορία και σκοπεύει να παραμείνει στη θέση της μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, σε ημερομηνία που προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί.

Ο Σάλεχ ζήτησε επίσης από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να μην μεταφέρει στο εξής πόρους στην κυβέρνηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου.

Συγκρούσεις στην Τρίπολη και επαφές υπουργών Εξωτερικών

Την Κυριακή, σε περιοχές της Τρίπολης που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι και στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας Λιβύης σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών μεταξύ ένοπλων ομάδων.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι συγκρούσεις σημειώθηκαν μετά τη διέλευση στρατιωτικών οχημάτων και στις δύο περιοχές.

Αργότερα ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν με αφορμή την αναβολή των λιβυκών εκλογών και την άρση των προβλημάτων για την διεξαγωγή τους.

Την Κυριακή,μετά τη συνάντησή του με τον Αλγερινό ομόλογό του, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναζητήσει λύση που θα άρει την κρίση στη Λιβύη και θα τερματίσει τις ξένες παρεμβάσεις και επεμβάσεις στη χώρα.

Αμερικανο-ευρωπαϊκές «πλάτες» στον Ντμπεϊμπά

Πάντως ο Ντμπεϊμπά δείχνει να απολαμβάνει της πλήρους στήριξης ισχυρών διεθνών δυνάμεων καθώς στα τέλη Δεκεμβρίου, με κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Εξωτερικών ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας και Ιταλίας ζήτησαν να καθοριστεί γρήγορα ένα νέο εκλογικό χρονοδιάγραμμα στηρίζοντας τη μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης, μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, ώστε να μην αναζωπυρωθεί η μάχη για την εξουσία στη Λιβύη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα