Η ελληνική κυβέρνηση έχει «έτοιμη» μία δέσμη «πιθανών περιοριστικών μέτρων» σε βάρος της Τουρκίας εφόσον «επιστρέψει σε μια επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας νωρίτερα σε συνεδρίαση των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δεν έχει υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή στην τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα». Εξήγησε (δίχως διευκρινήσεις και δίχως συγκεκριμένες δεσμεύσεις) πως η κυβέρνηση ακολούθησε έναντι της Άγκυρας μία «προσέγγιση δύο επιπέδων» τείνοντας αφενός «χέρι φιλίας ενώ ταυτόχρονα έχουμε έτοιμη μία δέσμη πιθανών περιοριστικών μέτρων» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε βάρος της.
Ενδιαφέρον Μητσοτάκη για το LNG της…Αιγύπτου
Ανέφερε πως η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί περιοχή στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και στον ενεργειακό χάρτη και πως γίνεται «πολύ πιο σημαντική και από την άποψη της διερεύνησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο με τη μορφή κυρίως του LNG που θα μπορούσε να εξαχθεί από την Αίγυπτο». Δεν ανέφερε λέξη για γεωτρήσεις και έρευνες σε πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ, αρκούμενος να προσθέσει πως η κυβέρνησή του προωθεί «επίσης ενεργά τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με την Αφρική, στην περίπτωσή μας με την Αίγυπτο».
Κατά την παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύντομα τετ-α-τετ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι,, τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπετέλ, τον πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, και την πρόεδρο της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης συνάντηση με τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.