ΑΘΗΝΑ
16:05
|
13.11.2024
Ο υπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε πως δεν θα υλοποιηθούν τα οκτώ έργα που έχουν λάβει βεβαίωση παραγωγού από τη ΡΑΕ εφόσον υπάγονται στα «Απάτητα Βουνά».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το σχέδιο «Απάτητα Βουνά» σε έξι από τα όρη της Ελλάδας προκειμένου να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον σε ορεινές περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σρέκας και ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς σε συνέντευξη Τύπου.

Ως «Απάτητα Βουνά» ορίζονται περιοχές άνευ δρόμων με την περιμετρική ζώνη ενός χιλιομέτρου, όπου απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων και η δημιουργία άλλων τεχνητών επεμβάσεων που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον, όπως τα αιολικά πάρκα και άλλα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ματαιώνονται έργα ΑΠΕ ακόμη και με έγκριση ΡΑΕ

Οι δύο αξιωματούχοι υποστήριξαν πως σε ό,τι αφορά τα συνολικά οκτώ έργα που ήδη έχουν λάβει βεβαίωση παραγωγού από τη ΡΑΕ για τις περιοχές αυτές που υπάγονται στο σχέδιο «Απάτητα Βουνά» δεν θα υλοποιηθούν.

Τόνισαν πως τα έργα αυτά δεν έχουν λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων, ενώ η ολοκλήρωσή τους είναι ακόμα πιο δύσκολη συγκριτικά με άλλες επενδύσεις ΑΠΕ, καθώς υπόκεινται σε υποχρέωση εκπόνησης Ειδικής Αξιολόγησης.

Ποια έργα εξαιρούνται

Εξαίρεση θα αποτελούν έργα σήμανσης, επισκευής, συντήρησης και βελτίωσης υφιστάμενων ορειβατικών και πεζοπορικών μονοπατιών, χωρίς τη χρήση μηχανοκίνητων μέσων πρόσβασης και με την προϋπόθεση ότι οι επεμβάσεις θα υλοποιούνται με φυσικά υλικά.

Επίσης εξαιρούνται από τους όρους και τους περιορισμούς έργα για σκοπούς Εθνικής ‘Αμυνας, όπως καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, καθώς και έργα και επεμβάσεις που υλοποιούνται λόγω εκτάκτου ανάγκης (σεισμών, πλημμυρών, θεομηνιών, πυρκαγιάς κλπ) εφόσον μετά λαμβάνεται μέριμνα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και έργα και επεμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες για λόγους προστασίας ή/και αποκατάστασης του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος.

Ποιες περιοχές υπάγονται στα Απάτητα Βουνά

Οι περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας που θα ενταχθούν στα «Απάτητα Βουνά» είναι:

● Λευκά Όρη – Έκταση: 382,06 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 0-2.453 μ.

● Σάος – Έκταση: 97,30 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 0-1.611 μ.

● Σμόλικας – Έκταση: 102,89 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 782-2.637 μ.

● Τύμφη – Έκταση: 202,75 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 460-2.497 μ.

● Ταΰγετος – Έκταση: 143,23 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 432-2.407 μ.

● Χατζή – Έκταση: 45,61 τ.χλμ. | Υψόμετρο: 598-2.038 μ.

Η σκοπιμότητα του προγράμματος

Οι Κ. Σκρέκας και Γ. Αμυράς υποστήριξαν ότι τα «Απάτητα Βουνά» συνεισφέρουν στη διατήρηση της φυσικής βιοποικιλότητας, εμποδίζουν την είσοδο ξενικών ειδών, παρέχουν διαδρομές μετανάστευσης και ενδιάμεσων στάσεων σε είδη πανίδας, δεσμεύουν άνθρακα και μειώνουν τις επιπτώσεις των αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, διατηρούν τη συνδεσιμότητα και την ακεραιότητα του οικοσυστήματος, προσφέρουν αναψυχή, εκπαίδευση και επιστημονική γνώση στους πολίτες.

Επιπλέον, τα «Απάτητα Βουνά» ρυθμίζουν και προστατεύουν τις υπηρεσίες του οικοσυστήματος: παροχή καθαρού νερού, έλεγχος διάβρωσης, υγιές έδαφος, ποιότητα αέρα, κλιματική ρύθμιση, επικονίαση καλλιεργειών, υψηλή ανθεκτικότητα στην επιδημία παρασίτων.

Όπως είπαν, στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος του ΥΠΕΝ είναι η αποφυγή του κατακερματισμού της γης, δηλαδή της κατάτμησης των φυσικών οικοσυστημάτων σε κομμάτια από την αύξηση των δρόμων και των τεχνητών επιφανειών. Ο κατακερματισμός έχει άμεσες συνέπειες στην απώλεια, συρροή και απομόνωση των ενδιαιτημάτων των ειδών, τη μείωση πληθυσμών και στις τοπικές εξαφανίσεις ειδών την υποβάθμιση οικολογικών διεργασιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλειστά σχολεία, χιλιάδες εκκενώσεις καθώς η Ισπανία προετοιμάζεται για νέες πλημμύρες

Ρώσος πρωθυπουργός: Η κλιματική αλλαγή δεν δικαιολογεί αθέμιτο ανταγωνισμό και κυρώσεις

Βούτσιτς: Οι χώρες θα παραταχθούν για ρωσικό αέριο όταν σταματήσει το LNG των ΗΠΑ

NASA: Ο πλανήτης Ουρανός μπορεί να υποστηρίξει ζωή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα