ΑΘΗΝΑ
11:30
|
19.04.2024
«Αυτές οι μπίζνες δεν μπορούν να γίνουν δίχως την Τουρκία» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H επιλογή των ΗΠΑ να μπλοκάρουν το σχέδιο Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ για την δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου East Med μέσω της προώθησης του γνωστού non paper από το Στέιτ Ντηπάρτμεντ προκαλεί εμφανή ικανοποίηση στην κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και δημιουργεί «παράθυρο ευκαιρίας» για την πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Επιστρέφοντας χτες βράδυ από τα Τίρανα όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο σχέδιο του αγωγού East Med λέγοντας πως ήταν ένα ανέφικτο σχέδιο και πως όταν οι ΗΠΑ «έκαναν όλες τις αναλύσεις επ’ αυτού είδαν πως δεν έχει τίποτε το θετικό».

Εκτίμησε πως οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν έτσι από το σχέδιο «γιατί θα ήταν πολύ ακριβό» προσθέτοντας: «Αυτές οι μπίζνες δεν μπορούν να γίνουν δίχως την Τουρκία . Γιατί εάν είναι να μεταφερθεί (φυσικό αέριο) στην Ευρώπη από εδώ μπορεί να συμβεί μόνον μέσω Τουρκίας. Και η Τουρκία είναι πρόθυμη να ξεκινήσει συνομιλίες για να φέρει το ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη».

Ο Ερντογάν θυμήθηκε και τον πρώην υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ λέγοντας πως τότε το Ισραήλ είχε προτείνει την πραγματοποίηση  του έργου μεταφοράς ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας. «Μπορούν να συζητηθούν οι όροι. Γιατί η ανάλυση συμφέροντος αυτής της δουλειάς είναι πολύ σημαντική» ανέφερε ο Ερντογάν θυμίζοντας πως είχε διάλογο πρόσφατα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτζοκ λέγοντας πως έχουν φθάσει «σε ένα επίπεδο προόδου» αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ «στέλνει μηνύματα σε διαφορετικά επίπεδα».

Δεν παρέλειψε ούτε τις αναφορές στο τουρκολιβυκό μνημόνιο λέγοντας (σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ) πως «η τουρκική προσέγγιση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι γνωστή καλά» και πως μετά την συμφωνία για ΑΟΖ με την Λιβύη «η Άγκυρα συνεχίζει τις δραστηριότητές της στη βάση αυτής της συμφωνίας» τονίζοντας:

«Αγοράσαμε τέσσερα πλοία γεωτρήσεων και δύο σκάφη σεισμικών ερευνών. Τα πήραμε για το τίποτε; Αυτά θα εργαστούν στην Μαύρη Θάλασσα και θα δουλέψουν και στην Μεσόγειο. Θα έχουμε την πιο ισχυρή υποδομή σε αυτόν τον τομέα».

Περί Ουκρανίας

Ρωτήθηκε και για τη στάση της χώρας του σε ό,τι αφορά την αυξημένη ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας απαντώντας:  «Δεν βλέπω ότι είναι ρεαλιστική προσέγγιση μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Γιατί η Ουκρανία δεν είναι μία συνηθισμένη χώρα. Η Ουκρανία είναι μία ισχυρή χώρα. Και επιπροσθέτως, για να κάνει η Ρωσία αυτό το βήμα πρέπει να εξετάσει την κατάσταση σε όλο τον κόσμο και να δει επίσης και την δική της κατάσταση».

Πρόσθεσε έτσι ότι θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του σε Ρωσία και Αζερμπαϊτζάν γιατί «οι περιοχές αυτές δεν μπορούν να δεχθούν τον πόλεμο. Πρέπει να σβήσει ο πόλεμος από την ιστορία της πολιτικής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

Πετρέλαιο: Άλμα στα 90 δολάρια μετά την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα