«Πρόσωπο ενδιαφέροντος» αποτελούσε για τις βρετανικές αρχές ο Μάλικ Φαϊσάλ Ακράμ, ο οποίος ευθύνεται για την ομηρία τεσσάρων ατόμων σε εβραϊκό ναό για μία ολόκληρη μέρα.
Ο Ακράμ, που καταγόταν από το Μπλάκμπερν του Λάνκασιρ, φαίνεται να βρισκόταν υπό παρακολούθηση κατά τα τέλη του 2020 από τη βρετανική μυστική υπηρεσία αντικατασκοπείας και ασφαλείας, MI5.
Όμως, σύμφωνα με αστυνομικό ανταποκριτή του ειδησεογραφικού πρακτορείου BBC, ο 44χρονος Ακράμ, που σκοτώθηκε από τις αμερικανικές αρχές κατά τη διάρκεια της ομηρίας, είχε σταματήσει να θεωρείται πιθανός κίνδυνος από τη βρετανική υπηρεσία τη στιγμή που πέταξε για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εξάλλου, σύμφωνα με αστυνομική πηγή που επικαλείται το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο 44χρονος Βρετανός κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στη συναγωγή κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, υποδυόμενος τον άστεγο.
Οι αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο Ακράμ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, δύο βδομάδες πριν το περιστατικό, διάστημα στη διάρκεια του οποίου θεωρείται ότι αγόρασε «από το δρόμο» τα όπλα που χρησιμοποίησε αργότερα για την ομηρία.
Οι τέσσερις όμηροι -ανάμεσά τους και ο ραβίνος της συναγωγής- κρατήθηκαν σε καθεστώς ομηρίας για περίπου δέκα ώρες προτού καταφέρουν να αποδράσουν αβλαβείς με τη συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων που επιχειρούσαν στο σημείο.
Σύμφωνα με δηλώσεις των οικείων του, ο Ακράμ έπασχε από προβλήματα ψυχικής υγείας, η οποία διαρκώς επιδεινωνόταν. Μάλιστα, εκδήλωσαν απορία σχετικά με το ότι κατάφερε να κάνει αυτό το ταξίδι μόνος του.
Πηγές: BBC