ΑΘΗΝΑ
16:35
|
01.07.2024
O Yπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε πως η χώρα του θα στείλει στην Ουκρανία αντι-αρματικούς πυραύλους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βρετανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με αμυντικούς αντιαρματικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, αφού η Ρωσία συγκέντρωσε περίπου 100.000 στρατιώτες στα σύνορά της, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Ο Μπεν Γουάλας ανακοίνωσε στους βουλευτές ότι μια μικρή ομάδα βρετανικών στρατευμάτων θα σταλεί επίσης στην Ουκρανία για να παράσχει εκπαίδευση, προσθέτοντας πως υπάρχει «νόμιμος και πραγματικός λόγος ανησυχίας» ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εισβολή.

Εντωμεταξύ, η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε σχέδια εισβολής και κατηγορεί τη Δύση για επιθετικότητα.

Δεκάδες βρετανικά στρατεύματα βρίσκονται στην Ουκρανία από το 2015 για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων και το ΗΒ έχει επίσης δεσμευτεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του ναυτικού της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία το 2014.

Ωστόσο, ο Γουάλας είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει επιπλέον βοήθεια για την ασφάλεια υπό το πρίσμα της «ολοένα και πιο απειλητικής συμπεριφοράς της Ρωσίας».

Η πρώτη παρτίδα ελαφρών αντι-αρματικών όπλων εστάλη τη Δευτέρα, αν και ο υπουργός Άμυνας δεν διευκρίνισε τον ακριβή τύπο τους.

«Η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορά της και αυτό το νέο πακέτο βοήθειας ενισχύει περαιτέρω την ικανότητά της να το κάνει», είπε στους βουλευτές. «Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: αυτή η υποστήριξη αφορά δυνατότητες όπλων μικρής εμβέλειας και σαφώς αμυντικά· δεν είναι στρατηγικά όπλα και δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία· πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για αυτοάμυνα».

Ο Βρετανός υπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει πως «Θέλουμε να είμαστε φίλοι με τον ρωσικό λαό όπως είμαστε εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Και υπάρχει ένας κόσμος στον οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε μια αμοιβαία επωφελή σχέση με τη Ρωσία. Εξακολουθώ να ελπίζω ότι η διπλωματία θα επικρατήσει. Είναι επιλογή του Προέδρου Πούτιν αν θα επιλέξει τη διπλωματία και τον διάλογο ή τη σύγκρουση και τις συνέπειες».

Στο μεταξύ, και ο Καναδάς φέρεται να έχει αναπτύξει μια μικρή ομάδα ειδικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας προς υποστήριξη του Κιέβου.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Global News, επικαλούμενος αδιευκρίνιστες πηγές, μετέδωσε πως η ομάδα έχεις ως αποστολή να εντοπίσει τρόπους για να βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση και να συμβάλλει στην ανάπτυξη σχεδίων εκκένωσης του καναδικού διπλωματικού προσωπικού σε περίπτωση εισβολής πλήρους κλίμακας.

Η είδηση δημοσιεύτηκε καθώς η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζολί συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ στο Κίεβο χθες, Δευτέρα, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης που είχε στόχο να συζητήσει τις προσπάθειες αποτροπής «επιθετικών ενεργειών» από τη Ρωσία.

ΠΗΓΗ: BBC, Aljazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ελεύθερος μετά από επτά μήνες ο διευθυντής του αλ Σίφα

Χαρίτσης: «Κακή μέρα για τη χώρα» για την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας

Κρεμλίνο: Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών επιβεβαιώνει την τάση στις ευρωπαϊκές χώρες

Οι περίεργες υποψηφιότητες στο ΠΑΣΟΚ και τα γνωστά κέντρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα